Офшорна компания с неясен собственик купи 9.9% от акциите на КТБ

Офшорна компания с неясен собственик купи 9.9% от акциите на КТБ

Малко преди началото на процедурата по увеличението на капитала с 93 млн. лв. Корпоративна търговска банка (КТБ) се сдоби с нов акционер. Това е регистрираното в карибска офшорна зона дружество DEWA International Ltd, съобщи в. "Капитал" в понеделник, като се позова на седмичния бюлетин на Централния депозитар.

Според изданието засега няма информация кой седи зад новия акционер и дали има връзки с основния собственик и председател на Надзорния съвет на КТБ - Цветан Василев.

DEWA е купила 9.9% от акциите на банката (малко под десет процентния праг, над който трябва да се иска одобрение от БНБ и задължително да се провери произхода на капитала) от "ТЦ - Институт за микроелектроника" на 22 март.

Сделката е сключена при цена 90.70 лв. за акция или 54.4 млн. лв. за целия пакет. ТЦ-ИМЕ пък се сдоби с тези книжа около месец по-рано от други свързани и финансирани от банката лица на средна цена 83.5-84 лв. за акция, което означава, че печели около 4 млн. лв. от продажбата им и вече няма акции в институцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес