Офшорната "перачница" на Любомир Павлов със сметки в Корпоративна търговска банка

Разследването срещу издателите на "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и Огнян Донев за пране на пари се опира на проследяването на транзакциите на фирмата "Ди ен Джи Асетс" и нейните офшорни кипърски собственици: "Нетнейв Ентърпрайзис" и "Нетман Инвестмънтс", които пък са собственост на офшорната фирма от Британските Вирджински Острови "Портсман Лимитед", съобщава в сряда сайтът Биволъ, като се позовава на източници близки до разследващите.

"Нетнейв Ентърпрайзис" учредява "Ди ен Джи Асетс" ЕООД през 2005 г. и същата година прехвърля собствеността фирмата към свое дъщерно кипърско дружество - "Нетман Инвестмънтс", но продължава да бъде едноличен собственик на второ ниво до месец май 2011, когато собствеността е прехвърлена на Любомир Павлов.

Няма пряко доказателство за това, че Павлов стои зад офшорките, но някои от сделките, които осъществяват те в България са пряко свързани с неговите интереси.

Такъв е случаят с част от капитала на Общинска банка. През 2005 г. "Информър България" купува 2.94% от акциите на Общинска банка на 22.03.2005 за 677 000 лв. Месец по-късно дружеството успява да блокира отстраняването на Павлов като председател на НС на банката. Опитът да бъде отстранен Павлов е на 15.04.2005 г. на извънредно ОС по предложение на мажоритарния собственик Столична община. Веднага след това "Информър България" продава акциите си от Общинска банка на "Мина Балкан 2000" АД на Христо Ковачки за 736 000 лв. На 10.08.2005г, "Нетнейв Ентъпрайзис" Лимитед купува контролния пакет на "Информър България" АД за 15000 евро.

През годините "Ди ен Джи Асетс" контролира значителни активи от недвижими имоти за над 77 млн. лева, но в същото време отчита близо 60 милиона лева задължения към кипърските собственици "Нетман Инвестмънт", "Нетнейв Ентерпрайзис" и британската "Юръпиън Риъл Истейтс". След като е създадено през 2005 г. (тогава Павлов е още шеф на Общинска банка), Ди ен Джи получава парични преводи под форма на заеми от офшорките за над 82 милиона лева.

 17 милиона за "Медийна Група България" 

Същото това дружество "Ди ен Джи Асетс" през 2010 г. дава заем от 17 млн. лева на "Елфарма" АД. Управител на Елфарма е Огнян Донев, собственик на "Софарма". "Елфарма" от своя страна дава заем от 10 млн евро на "Дриймхаус Пропърти" ООД, което е на Любомир Павлов. Заемът дава право на страните да го конвертират частично в 43% дял от "Медийна Група България" ООД в полза на посочено от "Елфарма" АД трето лице. Третото лице се оказва Огнян Донев, който пък прехвърля тези 43% на Любомир Павлов. Така чрез договаряне "сам със себе си" са избелени 17 милиона с неясен произход, инжектирани от офшорките, свързвани с Павлов.

Покупката на "Ди ен Джи Асетс" от Любомир Павлов през 2011 също е интересна схема. По-рано "Ди ен Джи Асетс" купува лично от Л. Павлов всички негови акции в "Недвижими имоти София" АДСИЦ за близо 2 млн. лв. Така излиза, че самото "Ди ен Джи Асетс" ЕООД е финансирало собствената си покупка от Любомир Павлов.

 И сметки в  Корпоративна Търговска Б анка...

Любопитен факт е, че в началото на 2009 г. "Ди ен Джи Асетс" държи част от парите си в Корпоративна търговска банка (КТБ), която се свързва с най-големите днешни врагове на Павлов - "Нова българска медийна група" на Ирен Кръстева.

През 2009 г. "Ди ен Джи Асетс" продава ресторант "Грозд" на Цар Освободител 21 и сладкарница "Прага" на Раковски 145 за 1 млн. евро на фирмата "Дивал 59". В договора за продажбата е посочено, че парите трябва да се преведат на сметката на "Ди ен Джи" в КТБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България