Огънят на летните игри угасна, Париж го очаква през 2024 г.

Олимпийският огън, озаряващ Токио от 24 юли, угасна в неделя. Флагът на игрите бе свален от пилона, сгънат и предаден на Франция - следващата страна, която ще посрещне спортистите от цял свят през 2024 г. в Париж.


Сн. ЕПА/БГНЕС

Церемонията по закриването на XXXII-ите Олимпийски игри, които трябваше да се проведат през 2020 г., но заради Covid пандемията бяха отложени с година, се състоя без публика. Зрители липсваха и на откриването и при всички спортни надпревари в календара на проявата.


Японски военни сгъват олимпийското знаме, сн. ЕПА/БГНЕС

Българската делегация на закриването не беше многобройна, но атрактивна. Знамето на страната ни бе носено от Симона Дянкова, капитан на ансамбъла по художествена гимнастика, който осигури трети златен медал към извоюваните преди това два – в бокса и каратето, един сребърен на стрелба и два бронзови – в борбата. Всички отличия бяха спечелени от жените, които осигуриха на България 30-то място https://olympics.com/tokyo-2020/olympic-games/en/results/all-sports/medal-standings.htm в крайната класация на игрите.

Закриващата церемония бе вдъхновяваща и символизираща заедността и спортния дух в едно цяло – Олимпийските игри. Отново бе направен своеобразен реверанс към медиците по цял свят, които спасяват човешки животи и се борят с коронавируса.


Японското сопрано Томотака Окамото закрива ирите, сн. ЕПА/БГНЕС

"Скъпи, атлети, през последните 16 дни вие ни впечатлихте. Вие създадохте магия на тези Олимпийски игри. Вие ни вдъхновихте с тази обединяваща сила на спорта. В тези сложни времена, вие дадохте на света най-ценния подарък. За първи път, откакто пандемията започна, целият свят се събра на едно място. Това ни дава надежда, това ни дава вяра в бъдещето. Олимпийските игри в Токио са игрите на мира, на надеждата и солидарността. Благодаря, Токио. Благодаря, Япония. Специални благодарности на всички доброволци", заяви президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Япония за четвърти път е домакин на олимпийския огън. Два пъти е приемала зимни игри – в Сапоро през 1972 г. и в Нагано през 1998 г., както и лятната през 1964 г. в Токио.

В това издание на Олимпиадата участваха около 12 500 спортисти. Раздаден бяха 339 комплекта награди. в 33 вида спорт. Лидер по отличия са САЩ с 39 златни, 41 сребърни и 33 бронзови медали, следвана от Китай – с 38 златни, 32 сребърни и 18 бронзови, а трети останаха домакините от Япония с 27 златни, 14 сребърни и 17 бронзови медала. Четвърти са британците, които си тръгнаха с 22 златни, 21 сребърни и 22 бронзови отличия. Русия остана на пето място с 20 златни, 28 сребърни и 23 бронзови медала.

Споделяне

Още от Спорт

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?