Огънят над Рилския манастир обхвана 1500 дка

Снимка: БГНЕС

Разраства се пожарът над Рилския манастир, който избухна в четвъртък в местността "Бели бор", намираща се в националния парк "Рила". Това става въпреки включилите се в борбата два вертолета Ми-17 от Военновъздушните сили, които изляха над 80 тона вода над пламъците в продължение на шест часа.

Огнената стихия вече е обхваната 1500 декара площ, от които 150 декара са гора, съобщи пред журналисти в петък следобед директорът на Националната служба за пожарна безопасност и защита на населението Николай Николов в кризисния щаб в планината.

Той обясни, че в събота в битката с огъня ще се включат над 500 души, сред които пожарникари от Кюстендил, София, горски служители,  работещи в националния парк и доброволци. Ще участват отново и военните хеликоптери.

Областният управител на Кюстендилска област Владислав Стойков каза, че за загасяването на пожара утре ще се включи и верижна техника, която ще бъде използвана за почистване на стар път до огнището. Пожарът бушува на височина над 2000 метра на терен с 45-градусов наклон, така че условията са изключително тежки, обясниха от щаба.

Овладян е големият пожар край дупнишкото село Тополница, който изпепели близо 5 000 дка горски насаждения, предаде БНР. Проблемно бе огнището край жп гара Дяково, в южна посока към Дупница, което спря движението на влаковете в нощта срещу петък, а и по-късно през деня преминаването на композициите ставаше в определени прозорци от време.

Пелената от дима достигна и главния път Е-79. Целият ляв склон след тунела под пътя в посока Дупница е бил обхванат от пламъци. Огънят е засегнал борова и букова гора, треви и храсти.

Около 50 пожарникари от Дупница, Кюстендил и Бобов дол са гасили пламъците. Участвали са  и горски служители, както и местни хора и строители на магистрала  "Струма".

Няма опасност от запалване на бившото поделение в село Тополница, в което има танкове, БТР-и, военни автомобили, свързочна и друга техника, защото пожарът в района е овладян, заявиха от противопожарната служба в Дупница.

Огънят избухна в четвъртък следобед. Първоначално огнищата на пожара бяха четири, но към 17 часа три от тях се съединиха. В петък сутринта пожарът, макар и тлеещ, продължи да създава проблеми. По неофициална информация огънят е тръгнал от искра на товарен влак.

Другите два пожара в Рила не се разрастват. Прогнозите са, че до края на деня човешката воля ще надделее над природната стихия. В общините Баните, Смолян и Рудозем огнеборци са гасили четири пожара, предизвикани от мълнии. Огънят е потушен, горели са предимно сухи треви и храсти.

Според директора на Национален парк "Рила" Красимир Андонов за последствията от пожарите на територията на парка ще може да се съди едва след като бъдат обходени районите на пожарите и бъдат преценени размерите на щетите, но това може да стане едва след две седмици.

Спокойно премина нощта в община Долна баня, където пожар засегна близо 1500 дка земеделски имоти и гори. Според директора на общинското горско стопанство Борислав Попов, останалите две огнища не са се разраснали. Горският инспектор Костадин Тодоров от Регионалната дирекция по горите в София е на мнение, че най-вероятната причина за пожара е човешка небрежност.

Трябва да се спре износът на дървесина за Гърция, каза за БНР кметът на Долна баня Владимир Джамбазов. Според него тъкмо това е причината за палежите и колкото по-скоро се направи това, толкова по-бързо ще бъдат прекратени те.

Споделяне

Още от България