Огледът на тунелите приключи

Снимка: БГНЕС

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е предоставила на министъра на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов пълния доклад за състоянието на тунелите на републиканската пътна мрежа, съобщиха от ведомството в петък.

Проверката беше изискана след инцидента в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус", при който загина жена от паднала част от конструкцията с осветлението.

Тунелите по републиканската пътна мрежа са 34.

От тях 10 са по магистралите "Струма", "Хемус", "Тракия" и "Люлин" и са с еднопосочно движение - с лява и дясна тръба.

Тунелите с дължина над 400 метра са девет.

Предишният председател на Управителния съвет на АПИ Дончо Атанасов, който междувременно заради инцидента бе понижен в длъжност в пътната агенция, даде срок огледът да приключи до 10 февруари, Намеренията са заключенията от експертните проверки да станат основа на план за действие с мерките, които ще се предприемат, за да се осигури безопасността на пътуващите.

Предстои министър Спас Попниколов да се запознае с изводите от направения анализ и да информира обществеността за препоръките в него.

Основен приоритет на АПИ остава ремонтът на тунел "Ечемишка". Работи се при пълна мобилизация и денонощен режим на работа с цел максимално бързо и безопасно възстановяване на трафика.

Министър Попниколов обеща тунелът да бъде пуснат в експлоатация на 12 – 14 февруари.

Споделяне

Още от България