Огнена стихия край Атина, България праща помощ

Оганът край Атина бушува върху 12 км, сн. БГНЕС

Огнена стихия бушува край Атина и пламъците са образували 12-километров фронт южно от гръцката столица в района на Кератеа. Пламъците вече изпепелиха няколко къщи, над 20 частни автомобила и камиона.

В гасенето им ще се включи български хеликоптер, съобщиха от МВР в неделя, след като стана ясно, че Гърция е поискала помощ от Европейския съюз. Участието с спасителната акция на екипаж от правителствения "Авиоотряд 28" и хеликоптер, оборудван с техника за гасене на пожари, е съгласувано с българския еврокомисар, отговарящ за бедствията, Кристалина Георгиева.

 

Разнасян от ветровете със скорост над 70 км/ч, огънят продължава да застрашава вилите в южната част на Атина. Засега античният храм Сунион не е заплашен, но огнеборците са готови да се намесят, за да предпазят туристическата атракция.

 

Над 300 души се борят с огнената стихия. В операцията участват 12 самолета и два хеликоптера. В битката с пламъците пострадаха трима пожарникари, единият от които е с тежки изгаряния.

 

Междувременно стана ясно, че гръцката полиция е арестувала четирима души, причинили случайно бедствието. Те извършвали заваръчни работи на строителен обект в ранния следобед в събота и искра подпалила сухата трева, а бурният вятър бързо разпространил огъня.

 

Гръцката пожарна охрана съобщи, че само в събота са били регистрирани над 35 големи пожара, огън бушува и на Пелопонес. Очаква се неделята да е още по-тежка заради лошите метеорологични условия.

Споделяне

Още от Балкани