Огнищата на пожара в Чернобилската зона са ликвидирани, няма завишена радиация

Огнищата на пожара в Чернобилската зона са ликвидирани, няма завишена радиация

В 30-километровата "мъртва зона" около Чернобилската АЕЦ са ликвидирани всички огнища на пожара, съобщи пресцентърът на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна, цитиран от ТАСС в петък.

Продължава гасенето на локализирани огнища на тлеещ торф извън зоната, край селата Ковшиловка, Глинка, Старая Красница и Лубянка на обща площ от 26 хектара. Огнеборците са успели да попречат на разпространяването на пожара към горските масиви.

В потушаването на пожара, избухнал в понеделник вечерта, участваха над 150 пожарникари и 24 единици техника.

Същевременно всички отговорни институции у нас енергично опровергаха появилите се още от снощи слухове и паника за възможно разпространение на радиация заради пожара.

Нормален е радиационният гама-фон в страната, нека хората да бъдат спокойни, заяви пред журналисти в парламента министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Агенцията за ядрено регулиране е изискала по официален ред информация от Украйна за пожара. От там е получено уверение, че няма повод за притеснение, заяви министърът.

Няма опасност от радиация, няма причини за притеснения, защото уредите, които работят в непрекъснат автоматичен режим, не отчитат каквито и да било превишения, подчерта Василева.

В България и в съседните държави няма завишена радиация вследствие на пожара в 30-километровата "мъртва зона" около чернобилската АЕЦ, обяви и вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Забелязах висока чувствителност, проверили сме нивата на радиация не само у нас, но и в съседните държави, следим информационно процеса, уточни Бъчварова.

Няма риск за българското население и не се налага предприемане на радиационно-защитни мерки. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Националният център по радиобиология и радиационна защита е предприел мерки за изясняване на радиационната обстановка в България по утвърдената за такива случаи програма. Провежда се радиационен мониторинг и непрекъснато измерване на гама-фон, както и анализ на аерозоли в атмосферен въздух. Към момента резултатите не показват промени в естествения радиационен фон.

Няма данни и за наличие в атмосферния въздух на радиоактивно замърсяване, в резултат на пренос на въздушни маси от територията на АЕЦ "Чернобил".

В Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/ няма постъпило съобщение за опасност от трансгранично радиоактивно замърсяване във връзка с информация за пожар в района на Чернобил в Украйна, се казва в съобщение, публикувано на сайта на АЯР.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?