Огнищата на птичи грип у нас нарастват

Започна избиването на пернати във ферми в Пловдивско

Огнищата на птичи грип у нас нарастват

Констатирано е ново огнище на заболяването Инфлуенца по птиците (птичи грип) в страната и така вече те са 15, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните след заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците, провело се в петък.

Установените от първите подозрения за болестта, възникнали на 16 декември, досега огнища са разположени върху пет административни области. Най-много са огнищата на заразата в Пловдивско, където са поразени седем стопанства за птици. Във Видинска област има четири огнища при домашни птици), във Враца е поразена ферма за зеленоглави патици мюлари, в Монтанска и Софийска област – по едно стопанство за домашни птици, констатирано е и едно огнище на болестта при диви птици в Област Ямбол, където са намерени мъртви две чапли.

В Пловдив от съображения за сигурност вече е започнало хуманното умъртвяване на всички птици във фермите, в които не са въведени мерки за биосигурност в радиус 1 километър около констатираните огнища.

Концентрацията на заболяването в Пловдив се дължи на многото ферми - повече от 110 на територията на областта. Птиците в тях надхвърлят 650 хиляди.

Огнищата са във ферми за патици в Белозем, Момино село, Раковски, Скутаре, Пъдарско, Маноле и Манолско Конаре са селищата, в които птиците са дали положителни проби на заболяването инфлуенца, обяви Камен Янков, ръководител на Областната дирекция по безопасност на храните, цитиран от БНР.

Със съдействието на органите на МВР и ДАНС е въведен контролно-пропускателен режим на всички пътни превозни средства в 3-километровата предпазна зона около фермите с констатирано наличие на птичи грип, посочват от агенцията по храните. За да се избегне евентуално разнасяне на вируса, е забранен достъпът на екарисажни коли в предпазната зона около огнищата.

Всички хора, които имат контакт с болни птици, трябва да предприемат мерки за индивидуална защита, както и профилактично лечение с противогрипни препарати след консултация с личния си лекар. Категорично се забранява достъпът на хора, които не са клинично здрави, в грипно, или предгрипно състояние състояние, поради възможност от комбинация с вирусът на инфлуенцата и усложнения при човешкото здраве, посочват от ведомството.

Със Заповед на министъра на земеделието и храните в оставка Десислава Танева се въвежда забрана за достъп на външни лица, както и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици. Забраната важи за Дуранкулашкото езеро, Шабленски езерен комплекс, Варненско – Белославски езерен комплекс, резерват Сребърна, комплекс Калимок, комплекс Беленски области, рибарници Мечка в Русенска област, Поморийско езеро, Атанасовско езеро, Бургаско езеро, комплекс Мандра - Пода, комплекс Стралджа, язовир Овчарица, язовир Малко Шарково, язовир Огоста, рибарници Орсоя и язовир Пясъчник.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?