Огнище на африканска чума по свинете е открито в Северна Румъния

Огнище на африканска чума по свинете е открито в Северна Румъния

Първо огнище на африканска чума по свинете беше потвърдено в две стопанства в северния румънски окръг Сату Маре, съобщи в. "Ромъния либера", цитиран от БТА.

Националната санитарно-ветеринарна служба уточни, че вирусът е бил внесен в страната чрез заразени продукти от животински произход, внесени от Украйна.

Изданието отбелязва, че съобщението идва само два месеца, след като Румъния беше допусната в официалния списък на страните, свободни от класическа свинска чума.

Установено е, че едното огнище е първично, а другото - вторично. Властите са наложили съответните мерки в засегнатите от инфекцията зони, включително унищожаване на заразените животни, и са започнали проверки в стопанствата в околните райони.

Вестникът отбелязва, че санитарно-ветеринарната служба е въвела през последните дни редица специални мерки, след като е получила уведомление от Европейската комисия за поява на огнища на африканска чума по свинете в няколко страни от ЕС - Чехия, Естония, Литва, Полша, както и в трети страни, намиращи се в близост до Румъния - Беларус, Русия, Украйна.

Румънските санитарно-ветеринарни инспектори ще направят проверки на всички международни летища и всички речни и морски пристанища, а специално внимание ще бъде обърнато на превозните средства, които идват или са преминали през някоя от страните, в които са открити огнища на свинска чума.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?