Огнище на антракс в разградско село

Огнище на антракс в разградско село

В село Трапище, област Разград, е установено първично огнище на антракс при овце, съобщи Българската агенция за безопасност на храните.

Установена е смъртта на 7 овце в животновъден обект в селото. Взетите проби за лабораторни изследвания показвот наличие на антракс.

Областната дирекция по безопасност на храните и Регионална здравна инспекция в Разград съвместно обследват случая.

Започнала е незабавна ваксинация на всички възприемчиви животни в село. Вече е ваксинирано цялото стадо от 600 овце в засегнатия обект.

В селото има общо около 1700 животни - 400 едри преживни животни, близо 1200 дребни преживни животни и 20 еднокопитни.

Забранено е клането и придвижването им към и от територията на заразеното населено място на възприемчивите животни до изтичането 14 дневния имунизационен период.

Предстои механично почистване и дезинфекция на сградите, помещенията, в които се отглеждат животни и оборудването, включително и превозните средства, влизащи и напускащи обекта по начин, гарантиращ унищожаване на причинителя на болестта.

До този момент животните в село Трапище не са подлежали на ваксинация, защото в района не е констатирано огнище на антракс в последните 50 години, се казва в съобщението на Българската агенция по безопасност на храните.

Антраксът е остро заразно заболяване, което се характеризира с тежка интоксикация. Болестта се разпространява главно от трупове на заразени и умрели домашни и диви животни. По хората се разпространява чрез контакт със заразени животни, заразена почва, месо и предмети, имали досег с трупа.

Споделяне

Още от Бизнес