Огнище на Covid-19 на товарен кораб в Бургас

Огнище на Covid-19 на товарен кораб в Бургас

Огнище на Covid-19 на кораб на пристанище в Бургас установиха здравните власти. Става въпрос за товарен кораб с екипаж от филипински граждани. Първият заболял е с оплаквания от 7 юли – отпадналост, кашлица, температура. На 14 юли той е бил транспортиран до УМБАЛ Бургас за изследване и преглед, като му е направен бърз антигенен тест за коронавирус, който е с положителен резултат. Той е бил хоспитализиран в инфекциозно отделение на лечебното заведение. На 18 юли поради влошено състояние е приет в интензивното отделение, но на следващия ден е починал.

На 15 юли е са взети проби от останалите 19 души от екипажа на кораба с PCR-тестове. Като 11 души от персонала са с положителен резултат. Издадени са предписания за изолацията им на кораба за срок от 14 дни. Общото им състояние се проследява ежедневно. Три от положителните случаи са с температура и кашлица. Контактните лица от екипажа са без оплаквания. На 19 юли още един член на екипажа с положителен резултат за коронавирус и затруднено дишане и влошено общо състояние е хоспитализирано в УМБАЛ Бургас.

В издаденото предписание за поставяне на екипажа под карантина РЗИ Бургас е разпоредила извършването на дезинфекция на всички помещения. Корабът е товарен и е с екипаж от филипински граждани. Той пристига на пристанище Бургас на 14 юли и трябва да отпътува на 23 юли. Последното пристанище преди акостиране в Бургас е ОАЕ, на 27 юни. На 7-8 юли корабът преминава Суецкия канал, което налага качване на пилот на кораба. Екипажът се състои от 20 души. Той не се допуска до брега.

Здравните власти следят развитието на противоепидемичната обстановка и оказват стриктен контрол за недопускане разпространението на епидемията от коронавирус.

Споделяне

Още от Коронавирус