Огнян Донев е оправдан на втора инстанция по делото "Софарма"

Огнян Донев е оправдан на втора инстанция по делото "Софарма"

Софийският апелативен съд оправда изпълнителния директор на "Софарма" Огнян Донев и заместника му Борис Борисов по обвинението за неплатени данъци. Двамата бяха оправдани и на първа инстанция от Софийския градски съд.

Донев е подсъдим заради продажба на акции на "Софарма" на Борисов, който е свързано с него лице. Сделката е извършена извън регулирания пазар на цена от 1 лев за акция, вместо по пазарните цени на акциите на "Софарма", които са били девет пъти по-високи към момента на сделката.

Така било избегнато плащането на данъците, твърди прокуратурата.

Сделките са сключени през април и май 2006 г. Прокуратурата твърдеше, че Донев е укрил близо 63 млн. лв. данъци, които не е посочил в декларацията си пред данъчните през 2007 г.

Според Огнян Донев при продажба на акции за 1 лев на нерегулиран пазар не се дължат данъци. Борисов бе обвиняем за същото престъпление. Прокуратурата твърди, че той е укрил 7.5 млн. лв. данъци.

"Очевидно и безспорно е по делото, че при тези сделки няма правен регламент, който да ограничава свободата на договаряне между страните по тях, специално по отношение на цената", казва мнозинството от съдебния състав.

Съдиите казват, че подобни сделки се сключват извън борсата, при пряко договаряне и избор на точно определен купувач, а не чрез типичното за борсата предложение до всички участници в борсовата търговия. Магистратите допълват, че именно това ги определя като сделки, сключени извън регулирания пазар и заради това има сериозни различия с типичните борсови сделки.

Според съдиите блоковата сделка не може да бъде обложена като нормалната търговия.

Един съдия не е съгласен с тази позиция. Той твърди, че акциите на "Софарма" имат пазарна цена различна от продажната и тя е известна от приета по делото съдебно – счетоводна експертиза. Поради това магистратът твърди, че исканите данъци се дължат.

Делото срещу Донев и Борисов влезе в съда през 2015 г., а прокуратурата ги разследва от 2012 година.

Споделяне

Още от България