Огнян Донев и Радосвет Радев подписаха сделката за "Токуда банк"

Огнян Донев и Радосвет Радев подписаха сделката за "Токуда банк"

Предварителен договор за закупуване на 99.53% от капитала на "Токуда Банк“ АД е подписало дружеството "Индустриален холдинг – Доверие“, което е дъщерно на "Доверие – обединен холдинг“, в което собственост имат фармацевтичният бос Огнян Донев, притежателят на Дарик радио Радосвет Радев и адвокат Венцислав Стоев.

Купувачът не съобщава цената на придобиването и други конкретни параметри на договора с мотив спецификата на сделката и необходимостта от защита на интересите на близо 148 000 акционери на „Доверие – обединен холдинг“ АД. Друга причина за запазване на тази информация в тайна била защитата на интересите на продавача - дружеството "Интернешънъл Хоспитал Сървис“, регистрирано в Япония и известно в България, освен като собственик на "Токуда банк“ АД, така и като собственик на дружества, опериращи в областта на здравеопазването.

Финализирането на сделката зависи от Комисията за финансов надзор и разрешения от страна на Комисията за защита на конкуренцията и Българската народна банка. Към настоящия момент са депозирани необходимите документи и се очаква да се развият процедурите пред компетентните органи.

Продажбата ще се осъществи след като бъдат получени всички изискуеми от приложимото законодателство разрешения и одобрения за сделката с "Индустриален Холдинг – Доверие“ АД, както и след изпълнението на изискванията на Устава на банката и специалните условия, уговорени в сключения предварителен договор, съобщава купувачът.

"Инвестицията във финансова институция е напълно естествена за "Доверие”, което разширява и диверсифицира портфолиото си. Подобно инвестиционно решение е и в полза на акционерите на холдинга, а и показва доверието на ръководството на холдинга към стабилността и перспективите за развитие на българската банкова система“, посочва в съобщението председателят на Надзорния съвет на "Доверие – обединен холдинг“ АД Радосвет Радев.

Шефът на надзора на "Токуда Банк" Артур Стърн, обяснява сделката с нуждата на "Интернешънъл Хоспитал Сървис” да насочи повече усилия и ресурси към своята основна дейност – здравеопазването. Според досегашния собственик, "една диверсифицирана бизнес група с дълбоки корени в този регион ще има по-големи възможности да ускори развитието на банката в полза на нейните служители и клиенти“.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?