Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов:

Огнян Донев и Валентин Златев поискаха от ДСБ да спре войната срещу монополите

Чрез записите на разговорите на Любомир Павлов се вижда материализиран натискът им

Иван Костов, Сн. БГНЕС

Бизнесмените Огнян Донев и Валентин Златев са поискали от ДСБ да прекрати атаките срещу монополите и олигархията в България. Това съобщи в понеделник лидерът на партията Иван Костов след заседанието на Националното ѝ ръководство.

Костов съобщи това по повод публикуваната във вестник "Преса" стенограма от запис на разговори на издателя на в. "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов с неназовано лице. Павлов, който е съдружник на Донев в издаването на вестниците, се хвали, че "кадрува" във висшата политика и че е "взел главите" на Иван Костов и Георги Първанов чрез съответните медийни публикации.

"В Народното събрание бяхме поканени на разговор от ръководството на КРИБ (Конфедерация на работодателите и индустриалците в България с председател Огнян Донев - съсобственик на "Софарма" и член на ръководството Валентин Златев -ген. директор на "Лукойл България" - бел. ред.). Тогава КРИБ и най-вече Огнян Донев и Валентин Златев грубо и агресивно поискаха от нас да преустановим определена политическа линия, която сме започнали в тежка битка срещу злоупотребите с господстващо положение. Поискаха го, заплашвайки. Ние виждаме изпълнени техните заплахи днес, виждаме ги материализирани", коментира Иван Костов срещата, посветена на твърденията на експерти на партията за монополни цени на горивата на "Лукойл" и на лекарствата на "Софарма".

Действително след срещата на ДСБ със Златев и Донев на 4 април т. г. и двете страни признаха, че разговорите са били тежки. Тогава Златев заяви, че "ДСБ е дясна партия и трябва да има добра релация с бизнеса, и затова са абсолютно непонятни някои популистични твърдения, които целят да яхнат вълната на народно недоволство, но не решават по същество нито един въпрос".

Тогава Костов отговори, че ДСБ не са участник на пазара, "не искаме да елиминираме нито фармацевтична фирма, нито продавач на течни горива. Ние се интересуваме от това да има конкуренция, да спада цената, за да могат хората да запазват работните места".

В понеделник Иван Костов напомни, че "ДСБ е партията, която най-решително атакува олигархията и злоупотребите с господстващо положение в България". Той се върна на стенограмата от записите на разговорите на Любомир Павлов. От тях ставало ясно, по думите му, че Павлов знае в аванс за намеренията на ГЕРБ да прокарат законови поправи, които ще позволят на сегашния компрометиран Висш съдебен съвет да избере удобен за управляващите главен прокурор. От разсъжденията на издателя се разбирало още, че вътрешният министър Цветан Цветанов може да кадрува в съдебната система.

"Разбира се от това, което е говорил, че той (Павлов - бел. ред.) се е издължил на Цветан Цветанов, на ГЕРБ и това е най-тревожното. Това говори за груба намеса на ГЕРБ през Цветан Цветанов в делата на съдебната власт. Може ли човек, срещу когото се повдигат обвинения, да знае какво ще реши парламентарната група на ГЕРБ, да каже кой ще стане и кой няма да стане главен прокурор, може ли такъв човек да знае подобно нещо?", попита Костов.

Според лидера на ДСБ записите са свидетелство за "изключителен политически скандал", който е взел неправилна посока - не дали Павлов е виновен или не, а дали е автентичен или не записът.

Костов зададе риторично и въпроса кога е заведено следствието срещу Донев и Павлов и кога е било направено предложението до прокурора да повдигне обвинение срещу тях.

От ДСБ декларираха, че ще подкрепят ветото на президента върху промените в Закона за горите и в Закона за съдебната власт.

"Смятаме, че това е наш успех, тъй като отдавана по закона за горите имаме наша позиция още от 2 години. Ние не сме против развитието на ски спорта у нас, но искаме това да бъде при равни условия за всички, без привилегии", каза Иван Костов.

Според него гаранцията на президента Росен Плевнелиев, че старият ВСС няма да избере новия главен прокурор, е достатъчна да не бъде допуснат това.

"За мен е важно да не се купува ВСС, както бяха тръгнали да го купуват от ГЕРБ, обещавайки повишаване по служба след като сегашните членове на съвета се върнат на предишните си работни места след изтичането на мандата им. Обратното щеше да означава директен подкуп", обясни лидерът на ДСБ.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?