Огнян Донев: Поевтиняването на лекарствата с десетки проценти е политическа реклама

Огнян Донев: Поевтиняването на лекарствата с десетки проценти е политическа реклама

Поевтиняване на лекарствата с десетки проценти е невъзможно, заяви собственикът на “Софарма“ Огнян Донев в Тунис, където участва в бизнес делегацията, водена от премиера Бойко Борисов.

“Намаляване с 50 до 99 процента е нещо, което звучи като рекламно политическо послание, но то на практика не е възможно в нито една сфера на човешка дейност. Това, което може да бъде направено, е новото ръководство на касата, когато бъде утвърдено от Народното събрание, да създаде правила, в които да ограничи средствата, изразходвани от обществения ресурс за лекарства. Т.е., както има в други държави, да кажем, тъй като вие имате достъп именно до този голям клиент, наречен Национална здравно-осигурителна каса, то от вас се очаква нещо. И сега аз не искам да съм този, който да казва какво точно се очаква“, коментира Донев, цитиран от БНР.

Кризисната акция по намаляване на цените на лекарствата беше обявена в разгара на скандала, довел до отстраняването на ресорния заместник-министър Гергана Павлова. Тя бе нарочена за "пипало" на "здравния октопод" в изострилата се през последните седмици война между медийните групировки около Огнян Донев и Любомир Павлов, които държат "Софарма", и контролираните от Делян Пеевски медии. Скандалът с цените на лекарствата тръгна от обвиненията, че “Софарма“ продава свои лекарства в Турция и Сърбия по-евтино отколкото у нас и прерасна в обобщението, че българите купуват скъпи медикаменти, което налага пакет от мерки за понижаването им.

Преди ден стана ясно, че от 1673 лекарствени продукта, които НЗОК заплаща напълно или частично, може да договаря отстъпка само за 188. До момента предложения за отстъпки са направили само 8 фирми за 19 лекарствени продукта.

Междувременно здравният министър Стефан Константинов обяви, че той също ще преговаря с фармацевтичните компании и очаква намаление на цените на някои лекарства с “50 процента и повече“.

Тези очаквания вече бяха посрещнати скептично от други фармацевтични компании и пациентски организации.

Споделяне

Още по темата

Още от България