Огнян Герджиков гласувал за РБ, заради хора "от моето котило"

Огнян Герджиков, снимка: БГНЕС

Служебният премиер Огнян Герджиков каза, че е гласувал за Реформаторския блок, "защото там има хора, които са от моето котило“, и допълни, че го е хванало яд, че коалицията не е успяла да влезе в 44-о Народно събрание.

За своя кабинет Герджиков подчерта, че е правителството на България, не е на БСП, не е на ГЕРБ. "Затова максимално се стремя да бъда еднакво неутрален и спрямо едните, и спрямо другите. Знам, че не съм от никой от тях", каза Герджиков пред бТВ в четвъртък.

Той допълни, че нито една политическа партия не се е месила при назначенията, както и че не е получават СМС от бившия премиер Бойко Борисов за уволнението на Иван Гарелов, заради защитата му на журналистката и кандидат-депутат на БСП Eлена Йончева след атаки на Борисов срещу нея.

"Напрежение между мен и президента не е имало. Освобождаването на 20 областни управители бе направено съгласувано между мен и президента. Президентът каза, че това, което правя, е коректно", коментира още служебният премиер.

"Много неща ни отне демокрацията, - опашките по магазините, показните магазини с опашки за банана, политическото притискане", каза още Герджиков и определи като много груба изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че демокрацията е отнела много на България.

По-рано през деня пред БНТ той коментира и заплахата на лидера на ДОСТ Лютви Местан да иска касиране на изборите и да съди България в Страсбург заради блокадата на границата и ограничаването на изборни права на изселници в Турция.

"Нека да съди, много интересно какво ще бъде решението. Нека да си научи избирателите на български език, тогава да съди. За мен няма никакви основания за касирането на вота. Не е имало реални нарушения на граждански права, бяха затруднени, но това беше предотвратено своевременно. Като си научат да си напишат името на български език, тогава ще гласуват. Да си грамотен е задължение, а искат да упражняват правата си", заяви Герджиков.

Пред Нова телевизия той допълни, че е "върховна демагогия" за български парламент да гласуват хора, които не могат да говорят и да пишат на български.

"Смятам, че трябва да се сложи край на тази демагогия - не може по този начин управлението на страната да зависи от хора, които всъщност имат само българска лична карта и нищо друго българско нямат", смята служебният премиер.

Той защити решението на ЦИК изселниците в Турция да попълват собственоръчно на български език своите декларации преди да гласуват, а не както беше досега - да идват с предварително попълнени. По думите му тези хора по закон са длъжни да знаят български език.

Герджиков обаче уточни, че не одобрява действията на Обединените патриоти за блокада на границата с Турция.

"Аз не случайно свиках веднага при мен, когато това се разбра, председателя на ДАНС, вътрешния министър, главния прокурор, за да вземем веднага мерки да не се допуска такова нещо. Не може границата да бъде блокирана, това не трябваше да се допуска и в крайна сметка всичко беше овладяно и се даде коридор, така че да могат да преминават и автобусите, и хората, без да се стига до ексцесии. Блокадата не се осъществи, благодарение на адекватните мерки на МВР", каза още Огнян Герджиков.

Споделяне

Още от България