Огнян Герджиков: Президентът не се мотивира за Иван Гешев

Огнян Герджиков, БГНЕС

“Президентът не мотивира своето решение да не издаде указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, а просто изрази становище защо е отказал да подпише – заради липсата на състезателност. Но това не е достатъчно основание“. Това коментира професорът по гражданско и търговско право Огнян Герджиков пред БНР.

“Законът предвижда правна възможност изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието да издигне кандидатура за главен прокурор. Тази възможност може да се осъществи, може и да не се осъществи. Това вече е личен избор на министъра. Може би обаче това решение не е най-доброто, но то съществува“, каза Герджиков.

Според него няма пречка ВСС да се събере и да прегласува решението си:

“Възможно е ВСС да върне процедурата на по-предишен етап, но аз смятам, че с оглед на категоричното гласуване във ВСС първия път, резултатът ще бъде същият“, обясни Герджиков.

На въпрос дали има основание да бъде питан Конституционният съд по тази тема, проф. Герджиков заяви, че това би било “удар във въздуха“.

Бившият служебен премиер и експредседател на парламента Огнян Герджиков е почитател на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров.

“Сотир Цацаров е един много добър главен прокурор, макар че получава атаки оттук и оттам, което е естествено когато си на такава позиция“, каза Герджиков в края на юни пред бТВ. Към онзи момент Иван Гешев не бе издигнат за главен прокурор, но това се очакваше.

Още тогава проф. Герджиков каза, че следващият главен прокурор трябва да прилича на Сотир Цацаров.

Споделяне

Още от България