Огнян Герджиков вече не смята, че акциите на "Левски" са на Борисов

Наско Сираков все още иска собствеността в клуба, но не е сигурно, че ще я получи

Сн. БГНЕС, архив

Юристът проф. Огнян Герджиков обяви прехвърлянето на акциите на футболния клуб "Левски" на премиера Бойко Борисов за "удар във въздуха". Според него собственик на клуба си остава Георги Попов, който е обвинен заедно с хазартния бос Васил Божков и се намира с него в Дубай. В събота Попов обяви, че след като е джиросал акциите на "Левски", те вече са на премиера. Борисов обаче отказва да ги приеме и смята, че клубът си остава на досегашния номинален собственик.

Проф. Огнян Герджиков първоначално също беше на мнение, че акциите на "Левски" вече са на Борисов. Той беше един от първите юристи, които обявиха, че акциите са премиера, но той не е акционер в клуба, тъй като собствеността не е сменена в Търговския регистър.

В неделя обаче Герджиков преобърна мнението си на 180 градуса и обяви, че преди дни е сбъркал. Той променил становището си, след като видял документът, с който са джиросани акциите, и "се плеснах по челото и си казах: "Огняне, какви мнения даваш, като не си видял нищо".

"Това не е никакво джиро. Младите хора биха му казали пунта-мара", коментира Герджиков, използвайки израз, който често излиза и от устата на премиера Борисов. И обясни новата си теза с това, че джирото на акциите от Георги Попов към Бойко Борисов е направено на отделен документ, а не на гърба на акциите. "Когато има много джира и този гръб не стига, се залепя един бял лист – алонж – и от него продължават джиросванията. Това е един документ. Не може да са два", обясни Герджиков.

Добави, че целта на прикрепянето на джирата към акциите е във всеки момента да може да се провери непрекъсната верига на джирата. Когато тя се прекъснела "всичко отива по дяволите".

"С един отделен документ, както е в случая, този Георги Попов може такива джиросвания да направи и към Тръмп, към Путин, да пусне масово такива джира. От тук следва, че това е удар във въздуха. Нищо не е станало", коментира Герджиков.

Документите за прехвърлянето на акциите на "Левски" бяха публикувани и във фейсбук страницата на Васил Божков.

"След последния коментар на "бащата на Търговския закон", че последното джиро на акциите на ФК "Левски" АД е невалидно, защото не е прикрепено към основното удостоверение за акциите (сигурно много важна чисто техническа причина), съвсем конструктивно следва тези, при които акциите са в момента, да изяснят кое от приложените джира е последното коректно попълнено. Защото в желанието да освободят леко изнервения и нежелаещ акциите премиер от юридическа отговорност, кашата може да се забърка още повече. Като гледам хвърчащите листчета, собствеността може да е всъщност няколко собственици назад, а те горките не знаят и ходят по студията с насълзени очи. А собствеността може да се окаже и в този адвокат Ангелов, който по една случайност е такъв и на абревиатурата ДП. Ако пък се окаже цялата верига по джиросването невалидна, направо да връщат "Левски" на МВР, както беше по време оно", коментира във Фейсбук Николай Стайков от антикорупционния фонд.

Наско Сираков все още иска акциите, но не се знае дали ще ги получи

Междувременно бившият футболист на "Левски" Наско Сираков потвърди желанието си да вземе акциите на "Левски" от Георги Попов и Васил Божков. Пред бТВ той припомни, че е говорил с двамата да му прехвърлят собствеността, но "не са ми обещали, че ще ми ги прехвърлят".

Сираков коментира пред бТВ, че не вижда смисъл да звъни повече на двамата бизнесмени в Дубай, за да ги пита дали са решили да удовлетворят молбата му. "Топката е в тях. Давам им възможност наистина след много хубавите неща, които направиха през тази година за "Левски", да излязат през главния вход на "Герена" и да останат в сърцата на привържениците. Всичко останало ще много лошо", коментира Сираков.

Той определи обявеното в сряда решение на Божков да даде акциите на "Левски" на премиера Бойко Борисов и последвалото развитие на събитията като "обида към Апостола, към момчетата, създали "Левски", към настоящите и бившите играчи и като "най-ужасното в историята на "Левски". "Готов съм да взема акциите. Не е моя работа да говоря с премиера (в събота Георги Попов посъветва Сираков да вземе собствеността от Бойко Борисов – бел. ред.). Той е премиер на всички футболни клубове и не може да вземе акциите на "Левски", смята Сираков.

Той добави, че дори и да получи акциите на клуба, не би си позволил да търси пари от Борисов за спасяването му. Сираков е на мнение, че с помощта на привържениците "Левски" може да излезе от настоящата ситуация, но след като се реши най-големият проблем – със собствеността.

"Левски" в момента е в свободно падане. Най-сериозният проблем е собствеността на акциите и това трябва да се изчисти", заяви бившият футболист на сините.

Добави, че клубът "няма само пасиви и дългове". Има футболисти, които струват пари, телевизионни права, приходи от билети. "За 2020 г. до момента, в най-тежкия момент на света, са събрани над 840 хил. лева от билети и от карти. Няма да ходим да молим премиера за кредити. Той да не е банкова институция. Срам ме е да си го помисля. Премиерът може да помогне само с логистика. Това е най-добре приетият политик навсякъде в Европа. Аз да отида и да му кажа: "Г-н премиер, дай ми пари да си платим дълговете". Аз трябва да си прехапя езика", коментира Сираков. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?