Огнян Герджиков: Законите се правят безотговорно, популистки и непрофесионално

"Имаме фасада за Конституция и си я погазваме кой както намери за добре”

Огнян Герджиков, сн. БГНЕС

В последните години у нас законите се правят „безотговорно“, „популистки“ и „непрофесионално“. Това каза проф. Огнян Герджиков пред бТВ в неделя.

Когато виждам как се творят законите, особено в последните години, наистина излизам от равновесие, добави Герджиков, който е бивш председател на Народното събрание, служебен премиер, а сега е председател на Консултативния съвет по законодателство към председателя на Народното събрание.

Той даде пример със закона за КТБ. „Той е явно противоконституционен, ачик-ачик. Не знам защо досега никой от тези, които могат, не са сезирали Конституционния съд“, попита юристът.

По думите му със задна дата се обявяват за недействителни сделки, които са извършени преди.

„Това нещо в белия свят го няма, това нещо не може да съществува, това е погазване на елементарни правни принципи. Обаче у нас върви, у нас всичко може да се напише на хартия и то минава. Ние непрекъснато си нарушаваме конституцията, непрекъснато... Имаме една фасада за конституция и си я погазваме кой както намери за добре. И сме членки на Европейския съюз и се чудим как ни държат още с такова законодателство“, коментира Герджиков.

Професионализмът е изтикан в ъгъла, смята той. От началото на годината никой не го е търсил за консултация съвета. Самият Герджиков поискал още преди Нова година среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, но и досега не е получил отговор от нея.

Той коментира и промените в Закона за частната охранителна дейност, които бяха дадени на КС от главния прокурор и президента. Според Герджиков не би се стигнало до връщане на мутрите от 90-те години, но хората от малките населени места не се чувстват защитени. „Някои от тях не са виждали полицай, освен на картинка“, каза юристът.

„Това е като реакция срещу това, че МВР към днешна дата не е в състояние да осигури обществения ред в малките населени места. Затова е тази реакция на кметовете и аз от тази гледна точка ги оправдавам – те търсят начин да осигурят известно спокойствие на своите хора“, посочи той.

Попитан какво смятаза разширяването на института на неизбежната отбрана, Герджиков отговори, че въпросът е много деликатен, но според него сегашната уредба е добра, но трябва да се обърне внимание прилаганетой, тъй като има известни разминавания и не всички съдилища по един и същи начин тълкуват разпоредбите и ги прилагат на практика.

„У нас, каквото и да стане, първата работа е, като първосигнална реакция, да търси промяна в закона. Особено опасно е това в наказателното право“, коментира Герджиков. Според него законът прилича на дреха, на която кръпките са повече от самата дреха.

„Изключително лош Наказателен кодекс имаме от тази гледна точка – с непрекъснати промени, с архаични текстове, с неща, които не се съгласуват със съществуващата уредба. Общата част е чудесна, направена по европейски традиции, но специалната част – отделните видове престъпления и тези опити непрекъснато да се променят – това е нещо, което не води до стабилност“, каза Герджиков.

Според него България губи арбитражни дела, защото „не си правим нещата както трябва, не сме коректни и демонстрираме, че не уважаваме правото“.

Споделяне

Още от България