Огнян Минчев: ГЕРБ прави опит да се представи за наследник на "добрата" БКП

"Партията на Меглена Кунева губи динамиката си"

Огнян Минчев: ГЕРБ прави опит да се представи за наследник на "добрата" БКП

ГЕРБ ще повторят действията на своите предшественици във властта и ще се опитат да концентрират възможно най-много власт в ръцете си, за да постигнат по-висок изборен резултат, коментира в понеделник политологът Огнян Минчев пред БНР. Според него основната разлика от предишни парламентарни избори ще се състои "идеологически".

Политологът говори за предстоящите парламентарни избори и кампанията на БСП за референдум за АЕЦ "Белене".

"ГЕРБ класира себе си в дясното пространство, но прави сериозни намеци за това да бъде наследник на доброто, свързано със старата, добра, в кавички, БКП. Наблюдаваме мобилизация от страна на ГЕРБ на журналисти, на обществени фигури, на граждански фигури, които ще се опитат да изземат тази тема (за миналото, бел.ред.) от БСП, да представят БСП като един неверен наследник на "добрата" стара БКП", заяви Минчев. Той допълни, че медиите, които подкрепят управляващата партия, вече са задвижили тази идеологическа подмяна.

ГЕРБ умее да работи не по-лошо от БСП по създаването на партии-фантоми, които да играят в нейна полза на изборите, смята Огнян Минчев. В същото време  той прогнозира, че ГЕРБ може само да загуби от преяждането с власт.

"Ако тази концентрация на властта бъде прекалена по отношение на медии и по отношение на администрация, по отношение на всички основни параметри на упражняване на изпълнителната власт, тя ще доведе обратните резултати вместо планираните, както се случи през 2001 г., през 2005 г., а и през 2009 г. В този смисъл всичко, което сме гледали досега, ще се случи отново", коментира Минчев.

Според него новосъздадената партия на Меглена Кунева, за която социологически проучвания предвиждаха да е трета политическа сила в следващия парламент, вече е изгубила динамика си. "Ако още известно време пада надолу в динамиката на своето политическо поведение, може би ще изчезне от сцената още преди изобщо да се е състояла", прогнозира Минчев. Според него другите големи губещи от последните месеци са т.нар. традиционни десни партии СДС и ДСБ.

"На практика СДС след тези избори се самодисквалифицира в предизборната борба, а ДСБ е достатъчно малка партия, за да успее сама в тази борба", коментира Минчев. 

По темата за референдума за АЕЦ "Белене" той заяви, че това е "пълноценна политическа измама". Според него целта е да се стабилизират позициите на БСП, като обедини около себе си гражданската подкрепа за проекта.

"Ако ГЕРБ започне да подкрепя каузата АЕЦ "Белене" под условие, т.е. ама вие защо не го направихте, ама може, ама при други условия, ГЕРБ ще загуби, и България ще загуби, в полза на един референдум, който няма да създаде АЕЦ "Белене", но ще създаде илюзии у значителна част от хората. Ако ГЕРБ се противопостави категорично, с ясна позиция за това защо не може да има АЕЦ "Белене" на практика, това, разбира се, означава, че би могла да спечели един подобен диспут. Хубавото на референдума, въпреки че той няма да промени нищо, е, че ще даде възможност за един сериозен публичен дебат, който да покаже на хората за какво всъщност става дума", коментира Минчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България