Огнян Минчев: Кризата на разединението все повече ще бъде институционална

Очертава се блокирано Народно събрание, според Евгений Дайнов всичко е в ръцете на "Атака"

Огнян Минчев: Кризата на разединението все повече ще бъде институционална

Според досегашните временни резултати от изборите има голяма опасност от блокиран парламент, коментира социологът Огнян Минчев в изборната нощ при първоначални данни от екзит пол за четирипартиен парламент, съставен от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака".

Според него има два възможни варианта за коалиция, която да състави правителство: ГЕРБ плюс "Атака“ или БСП, "Атака“ и ДПС, които обаче биха се осъществили много трудно и под прикрита форма поради непримирими противоречия между тях.

Има и трети последен вариант, изтъкна Огнян Минчев пред БНТ: "Ако беше в Германия, двете основни партии за определен период биха направили голяма коалиция, там обаче лидерите им не се наричат един друг престъпници“, коментира той.

"Това, което е сигурно е, че една част от обществото не може да понесе стила, начина, по който ГЕРБ управляваше и по който се държеше в парламента, в институциите и в обществото. Тази част от обществото разви изключително силен негативизъм към ГЕРБ и на практика отказва да приеме какъвто и да е вариант на съжителство в ГЕРБ – най-общи интернет класата, интелектуалците от по-големите градове и т.н. Същевременно обаче съществува една друга и то никак не малочислена част от българското общество, която очевидно даде своето доверие за ГЕРБ по време на тези избори. При всички случаи това се очертават около 1/3 от българските гласоподаватели. Това показва, че българското общество е дълбоко разделено и по отношение на ГЕРБ, и по отношение на политическото представителство като цяло, тъй като подобна поляризация съществува и по отношение на БСП и по отношение на други политически проблеми", заяви Огнян Минчев пред БНР.

"България се намира в дълбока криза на разделението и морална криза, но не само морална криза – тя все повече ще бъде институционална криза, тъй като конфигурацията на предстоящия парламент, ако се запазят тези пропорции на представителство, които основните социологически екзит полове ни представиха тази вечер ще бъде конфигурация, в която парламентът ще бъде на практика почти блокиран, ще бъде много по-трудно да се излъчи стабилно и работещо политическо правителство", подчерта политологът.

"Приказките за програмно, експертно и т.н. правителство са предназначени да омайват хора, които не са информирани по въпроса, но на практика програмното или експертното правителство е правителство, което е с редуцирана отговорност. То може да бъде вариант за краткосрочно попълване на липсата на друго правителство, но не може да бъде реална дългосрочна алтернатива на силно, нормално правителство, опиращо се върху парламентарно мнозинство, а вариантите за подобно силно правителство са изключително минимални", каза Огнян Минчев.

Колегата му Евгений Дайнов смята, че всичко е в ръцете на "Атака”, защото Волен Сидеров ясно каза, че ако условията му бъдат приети, ще се коалира с всеки.

Ситуацията изглежда доста патова с четири партии и невъзможно правене на правителство, посочи политологът и допълни, че все още предстои да се види дали в парламента ще влязат и други партии.

Очевидно има какво да се мисли и разследва, защото подкрепата за ГЕРБ се оказа по-устойчива, отколкото би трябвало да бъде в подобни ситуации, смята Дайнов. Явно става дума за съвпадение на манталитети между лидерите на ГЕРБ и между достатъчно количество хора. Предстои да се види защо става така. Устойчивостта на подкрепата за ГЕРБ е малко неочаквана , като се има в предвид резултатите от управлението им това, че подадоха оставка под натиска на протестите. Надявам се това да не е коалиция, която Бойко Борисов очерта преди няколко месеца, като каза: "Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме”, заключи Дайнов.

На въпрос дали скоро ще може да се стигне до нормално правителство, социологът от "Галъп" Кънчо Стойчев коментира пред БГНЕС: "Няма да е толкова бързо и толкова лесно, но пътят ще бъде в тази посока. Борисов и Цветанов, каквото и да получат, на каквито и да е избори, те се самоизолираха от българското общество. Те са в пълна и тотална изолация. Историята много добре знае, че колкото и силен да си, ако ти си в изолация, ти си задължително губещ, губиш във всички случаи".

Днешният ден премина в типично ГЕРБ-ерски стил с онази арогантност и натиск, която знаем от последните 4 години. Независимо от това, очакванията на сериозните анализатори преди изборите, че ГЕРБ няма да управляват страната, се сбъдват. Това е ден на сбогуване с ГЕРБ, каза Кънчо Стойчев.

Може би най-важното за българските граждани е да си отдъхнат. МВР няма повече да диктува в България. Идва краят на срастването на политическата партия и вътрешното министерство, което в класическата литература се дефинира като мафия – този край е пред нас, той ще настане днес и просто броени седмици ни делят от изваждане всичко на масата, коментира Кънчо Стойчев.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013