Огнян Минчев: Обществото не успя да произведе алтернатива на ГЕРБ

Огнян Минчев, сн. БГНЕС

"Обществото не е в състояние засега да произведе алтернатива на ГЕРБ", коментира политологът Огнян Минчев. 

По думите му това, че обществото не може да премахне статуквото не е похвала за статуквото, а само текущ бонус за него.

"Не казвам, че ГЕРБ нямат алтернатива, а че обществото не произвежда достатъчно значими алтернативни политически ресурси и позиции, които да създадат едно нова мнозинство след изборите, което да поведе страната в различна посока", уточни политологът пред БНР.

Той каза, че БСП остава константен фактор и не преминава горния праг на своята популярност, независимо от политиката, която предлага да провежда.

Прогнозата му за десните формации е, че ще присъстват в следващия парламент и това ще има своето значение, но няма да са в такъв мащаб, който да е определящ за смяната на политическото статукво.

"Партията "Има такъв народ" е инженерингов проект, който ще се реализира като популистка алтернатива, но и до днес представителите на тази партия не говорят и не казват какво смятат да правят, какви цели да преследват и с кого да управляват", каза Огнян Минчев.

Мнението му за датата на изборите е, че ако са в края на март, ще бъдат вписани в контекста на епидемията - как се справяме, как ваксинираме и т.н.:

"Ако изборите бъдат в края на май, ще бъдат с по-многостранна кампания и това ще ги направи по-трудни за прогнозиране. Ще бъдат актуализирани поредица от икономически и социални проблеми. Но когато и да бъдат изборите, трябва да си дадем сметка, че на практика няма алтернатива".  

Според Огнян Минчев антиправителствените протести в България не са успели, защото не са давали перспективa.

"Посоката на протеста трябваше да съдържа не само определенията против какво сме, но и с какво смятаме да заменим това, което искаме да свалим от политическата сцена". 

Той определи пандемията от Covid-19 като събитието на 2020-а година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?