Огнян Минчев: Основният проблем е подмяната на държавата с престъпни групировки

Огнян Минчев: Основният проблем е подмяната на държавата с престъпни групировки

По повод 20-годишнината от демократичните промени в България политологът Огнян Минчев заяви, че проблем номер 1 за българското общество е "подмяната на държавата с организираната престъпност”.

"Българските групировки са заченати в една примитивна, брутална култура и никой не желае да попада в джунглата, затова хората се страхуват да говорят за тези неща”, коментира във вторник пред БНТ Минчев.

Според него "организираната престъпност е много силна и добре контролира държавната власт”.

По думите му някой български правителства се опитаха да "ограничат този процес, да наложат някаква рамка на законност и легитимност, но бяха ограничени и то от днешната олигархия”.

По повод "престрелките” между президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов, Минчев коментира че, "проблемът е институционален до толкова, доколкото в България, за да станеш президент трябва да бъдеш активен политик и да победиш на преки избори”.

"Същевременно, влизайки в президентството, ти ставаш украшение, защото нямаш много власт и на практика всеки президент се е опитвал неформално да разшириш своята власт. Георги Първанов в най-голяма степен е успял да направи това задкулисно, което обаче не е в полза на държавата”, смята политологът.

"Тази византийска култура на вземане на решения зад кулисите, на интригите, е много дълбоко характерна за партизанската политическа традиция в България. Един политик бива оценен по това, което е направил на светло и по резултатите, а не по интригите и заговорите и скандалите, които е произвел по времето на своята кариера”, каза Минчев.

Относно рухването на комунистическия режим Минчев смята, че "датата 3 ноември е по-достойна да бъде празнувана като едно начало, защото тогава хиляди българи излязоха на площад "Ал. Невски", преодолявайки страха си. Това е един прецедент, който може да заеме достойно място в българската история”.

Според Огнян Минчев "крахът на комунизма беше една уникална възможност за свободно обществено творчество на тези общества, които се освободиха от комунистическите режими”.

"За съжаление, ние не сме от тези общества, които оползотвориха най-добре това. Допуснахме в България да се развият процеси, които на практика разделят обществото относно същността на този процес и на датата 10 ноември”, каза той.

За проблема с т.нар. мутризация, Минчев коментира, че "тя на практика е следствие на провала от съществуващите обществени елити в България да оглавят процеса на промяна”.

"Дъното на обществото се разпени на гребена на обществото и да наложи своя примитивизъм, своята чалга култура, културата на своето насилие”.

"По начало в българския преход несправедливостта е основната рамка. Вина за нея имат и идеологемите на прехода, част от които са свързани с това, че държавата е лош стопанин, че тя трябва да отпадне и пр. В България пазарът е джунгла, а държавата трябва да се намали, според закъснелите отблясъци на неолиберализма. Това е част от тези идеологемите на прехода заедно с мутризацията и политическата бруталност доведоха до една дълбока несправедливост в осъществяването на тази трансформация в българския политически живот”, заключи Минчев.

Споделяне

Още от