Огнян Минчев: Путин може да се насочи след Украйна към Балканите

"Или ще бъдем част от свободна и просперираща Европа, или пето колело в каруцата на една провалена империя"

Огнян Минчев

"Путин и неговият екип все повече стават жертви на собствената си великодържавна пропаганда. Те все повече се считат за едва ли не благословени от трансцендентна сила да възстановят славата на Руската империя и няма да се учудя, ако след това, което вършат в Украйна, се опитат да направят нещо и в Прибалтика и Балканите", коментира политологът Огнян Минчев.

 

"Като наблюдаваме изключителната арогантност на руската пета колона в българските медии през последните седмица, аз няма да се учудя, ако подобни вълни на дестабилизация залеят Балканите, а и цяла Централна и Източна Европа", каза Минчев пред БНР.

 

"Всички ние на Балканите и Източна Европа трябва да направим в много кратко време един много основен избор. Европейската принадлежност е принадлежност към една идея и международна формация, която предполага непрекъснат процес на разширяване на сътрудничеството. Един проект, който включва и Украйна и постсъветското пространство и самата Русия, ако тя има желание за това. Алтернативният проект – великодържавният проект на Путин за възстановяване на Руската империя е антитеза на европекския проект – всичко това, което европейският проект не е и не може да бъде", каза Минчев.

 

"За нас е много важно да си дадем сметка за следното: Ние или ще бъдем част от една свободна просперираща Европа, в която имаме гаранции за сигурност и развитие или ще бъдем отново пето колело в каруцата на една провалена империя, която в момента се запътва към окончателния си крах", продължи политологът.

 

Той каза още, че референдумът в Крим е поредна стъпка, свързана с опита тази територия да бъде откъсната от суверенна Украйна и да бъде присъединена към Руската федерация по един или друг начин.

 

По думите му този референдум не може да бъде признат от гледна точка на международното право, защото всяко едно малцинство във всяка една суверенна държава може да си самоназначи подобно допитване или да потърси помощ от мощен съсед, за да осъществи подобен процес на откъсване от територията на страната, към която принадлежи.

 

"Това, което се случва, може да бъде определено само по един начин. Окупацията от паравоенни руски формирования на Крим, последващите мерки, включително и решенията на парламента и референдума, слагат началото на една изключително опасна дългосрочна ситуация на цялостна дестабилизация на това, което се нарича постсъветско пространство", посочи Минчев.

 

Случващото се с Крим и с целенасочено организираните безредици в редица източноукраински градове, ще доведе до още по-мащабна дестабилизация и до практическа поредица от мерки за санкциониране на Русия, допълни той.

 

"Някои говорят само за икономически санкции, но това няма да са само икономически санкции. Това ще бъдат мерки от всички сфери от институционалния и международен живот, които ще създадат атмосфера на една нова Студена война. Все още има известна надежда това да не се случи, но тя ни напуска с всеки изминал ден", каза Минчев.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят