Огнян Минчев: Все още няма единна обществена оценка както за комунистическия режим, така и за Прехода

Огнян Минчев: Все още няма единна обществена оценка както за комунистическия режим, така и за Прехода

Основното нещо, което пропуснахме през 25-те години на Прехода е, да създадем пространство на обществено съгласие за това какво представляваше комунистическият режим, в какво се изразяваше неговата морална недопустимост, какво наследство имаме вследствие на режима. Това каза политологът доц. Огнян Минчев в четвъртък пред БНР преди обществената дискусия "25 години Преход - надежди и реалности", в която той участва като лектор.

"Поляризацията – политическа и идейна в спора по тези въпроси, на практика създаде два непримирими противоположни лагера, които и до днес продължават да воюват. Но това, което беше необходимо и продължава да бъде необходимо на обществото, е едно по-широко съгласие за тези оценки на комунистическото минало, които не могат да се оспорват и трябва да се вземат предвид, за да може да стъпим на основа, на която да ориентираме своя път и да вървим напред. Особено важно е да разберем, че може да повторим тази грешка. Така както не успяхме да създадем едно, макар и ограничено, обществено съгласие в оценките си за комунистическия режим, така и днес сме заплашени от риска да не можем да създадем една обща обществена оценка в отразяването на същността на този Преход. Както по отношение на комунизма, така и по отношение на Прехода, нашите оценки са изключително поляризирани и от тази гледна точка те не могат да бъдат нещо друго освен идеологически абстракции, а на нас ни е необходима практична оценка на този период", обясни Огнян Минчев.

Според него в България е имало тотален дефицит на справедливост: "При нас нито една основна обществена група не може да твърди, че е получила това, което е било справедливо да получи през последните 25 години. Дори и тези, които спечелиха най-много от тези 25 години, дори и тези, които спечелиха с престъпления, дори и те не изглеждат особено доволни от това, което са постигнали".

На 10 ноември тази година се навършват 25 години от свалянето на Тодор Живков и тази дата се счита за начало на българския преход към демокрация. Годишнината се отбелязва с редица публични дискусии, проекти и прояви, за които може да се информирате тук .

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?