Ограда на бивше поделение се срути и уби човек в Хасково

Военният министър Каракачанов нарече случилото се "малшанс"

Ограда на бивше поделение се срути и уби човек в Хасково

Мъж загина, след като върху него се срути част от ограда на бивше военно поделение в Хасково.

Инцидентът станал около 18:30 часа в петък. Мъжът се е движел по тротоара край военния имот, когато стената пада върху него. Предполага се, че за срутването ѝ е допринесъл и силният вятър. Оградата била от години наклонена и заплашвала минувачите.

Оградата е опасна, а общината от години е сигнализирала Министерството на отбраната, което е собственик на имота. В събота военният министър Красимир Каракачанов определи трагичния инцидент като "малшанс".

Оградата от години е опасна

“Тази ограда я познавам от 20 години. 20 години стои в едно и също положение. Никакви мерки не се взимат, да се направи нещо, да се обезопаси, да има контрол, да има охрана. За тези 20 години, ако бяха по 20 тухли свалени на година, досега нямаше да има този инцидент“, коментира пред БНТ Никола Колев, бивш военнослужещ в поделението.

Преди години е имало друг трагичен случай край поделението, паднала е част от същата ограда.

От пресслужбата на община Хасково заявиха, че парцелът е на Министерството на отбраната и неколкократно са изпращани писма с информация за състоянието на военния имот. От Общинска служба "Контрол, обществен ред и законност" на няколко пъти са поставяли ограничителна лента, но хората я късали.

От Министерството на отбраната казаха, че от 2001 г. теренът е с отпаднала необходимост. В дните преди инцидента е започнала процедура за бракуването на сградния фонд, с цел последващо почистване и обезопасяване на района. 

Каракачанов: Малшанс!

Министърът на отбраната определи случилото се като “малшанс“ в събота.

"На мен по-скоро в момента ми изглежда като малшанс и трагичен инцидент. Но въпреки това съм разпоредил още вчера да се направи пълна проверка по цялата процедура, която се движи по събарянето на тази стена и въобще по този обект, за да сме наясно има ли някаква персонална вина в някоя от структурите, които отговарят за тези обекти с отпаднала необходимост", каза Каракачанов.

Той съобщи, че на 15 март е издал заповед да се започне обследване на този имот и да се пристъпи към процедура за избор на фирма, която да реализира събарянето. “Буквално преди няколко дни се е получила една оферта, ние сме длъжни да имаме три оферти. Това всъщност е един малшанс, защото действително е пристъпено в процедура по събарянето. Имало е обезопасителна лента, което е поставена и от общината, впоследствие и от полицията, но явно покрай тези ветрове, които са съборили стената, всъщност и вятърът, и дърветата, които вятърът е клатил са подпирали стената и са довели до нейното събаряне“, каза Каракачанов.

Дирекция "Инфраструктура на отбраната" е тази, която се занимава с обследването, наблюдението и съхраняването на тези имоти, посочи той.

На въпрос дали може да се говори за човешка грешка тогава, той поиска да види какво ще покаже проверката.

След инцидента на място пристигнаха пожарникари, които обезопасиха района.

Следствените действия продължават.  

Споделяне

Още по темата

Още от България