Ограда спряла Министерството на туризма да провери плажа край "Доган сарай"

Ограда спряла Министерството на туризма да провери плажа край "Доган сарай"

Ограда е спряла Министерството на туризма да направи проверка, която да изясни защо плажът до лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган на Росенец не е включен в кадастралните карти. Това се казва в отговор на ведомството на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова до БНР-Бургас.

От радиото попитали Министерството на туризма защо плажът липсва в кадастралните карти.

От там им отговорили, че същото искало да знае и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

През юли 2020 г. ведомството на министър Петя Аврамова подало сигнал със същия въпрос до Министерството на туризма. Не е ясно от коя дата е сигналът - дали е след акцията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов или след нея. На 8 юли Христо Иванов и Ивайло Мирчев показаха, че няма достъп до плажа, след което започнаха масови протести с искане за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

В сигнала на МРРБ до Министерството на туризма е посочено, че това е плаж и съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие трябва да има свободоне достъп.

Министерството на туризма веднага предприело проверка. Експертите от туристическото министерство обаче не успели да я направят напълно "поради поставена метална преграда на път, представляващ имот общинска публична собственост и с налични табели с надпис "Строителен обект". Това съобщават от Министерството на туризма в отговора си до БНР.

Обясняват обаче, че плажът край Росенец не е включен в кадастралната карта, защото не е подавано искане за това. От отговора на Министерството на туризма не става ясно кой трябва да подаде такова искане.

От ведомството на вицепремиера Марияна Николова не уточняват и дали ще направят нова проверка на плажа, за да изяснят дали вече има свободен достъп до него.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?