МО върна топката в полето на МВР

Оградата по границата няма да стане готова и за първи май

МВР разчита съоръжението да "освободи" 700 полицаи

Военният министър Ангел Найденов съобщи, че строителството на оградата по границата ще се забави допълнително заради лошото време и прехвърли вината за оскъпяването на съоръжението на МВР.

Въпреки че вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев категорично се разграничи от изненадващо поскъпналия проект, от думите на Найденов стана ясно, че зад разчетите стои МВР. Първоначално се предполагаше, че оградата ще излезе около 6 млн. лева, но поскъпна до около 10 млн.

"Работният проект с тези разчети е изпратен към Министерство на отбраната от МВР. Количествата материали и тяхното остойностяване е направено от проектанта, нает от МВР. По тези разчети нетната стойност на материалите, определена от проектанта, а не от Министерство на отбраната, е в размер на 7.3 милиона лева. Понеже сумата е нетната, тук не са предвидени разходи за доставка, тъй като това са цени, които са в склада на производителя. Оттам нататък всички разходи до граничната зона, в която се изграждат съоръженията, трябва да бъдат предвидени като допълните разходи към тази стойност", заяви Найденов.

В момента Инспекторатът към Министерския съвет и Държавната финансова инспекция проверяват проекта, като преди ден премиерът Пламен Орешарски заяви, че съмненията му, че сметката е надписана, са се потвърдили.

"Трябва да се плаща ДДС, там трябва да бъдат предвидени допълнителни разходи, с оглед доставката в терена от страна на фирмите, които доставят материалите. Трябва да бъдат предвидени разходите за личен състав и военната техника – които не са предвидени в тази стойност от проектанта. Затова се получава крайна стойност, която е по-голяма", обясни още Найденов.

Първоначално се планираше съоръжението да бъде готово до края на февруари, но срокът бе отложен за май. Сега обаче стана ясно, че и тази дата едва ли ще бъде спазена.

"Голяма част от притесненията ни са свързани с времето и с невъзможността да се работи на терен, защото условията са такива, че нито личен състав, нито техниката могат да работят по изграждане на съоръжението", обясни Найденов.

В същото време главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че след изграждането на 30 км оградата по границата близо 700 служители на Министерството на вътрешните работи ще бъдат пренасочени към вътрешността на страната.

"Правим всичко по силите и средствата си за постигане на по-добри условия на полицаите на границата. Няма да бъда коректен, ако кажа, че всичко е наред, но ще съм коректен, ако кажа, че правим всичко възможно, където има пропуски да ги отстраняваме", каза Лазаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България