Оградата по границата с Турция глътна още над милион лева

Валери Симеонов: Много по-добра е от унгарската и от всяка друга

Сн. БГНЕС
Правителството отпусна в понеделник за пореден път допълнителни средства за оградата по границата с Турция и монументалният проект вече е за над 180 млн. лева. Сега се предвижда с допълнителните 1.224 млн. лева да се изгради допълнителен участък от съоръжението и прилежащ към него път по поречието на река Тунджа в област Хасково.
 
Оградата трябваше да е готова отдавна, но сроковете за пълното ѝ завършване продължават да се изместват във времето, а цената ѝ продължава да поскъпва. 
 
Основният двигател на проекта в третото правителство "Борисов", вицепремиерът Валери Симеонов, коментира, че оградата е построена за "скромната сума" от 180 млн. лева и според него е "много по-добра и от унгарската, и от всяка друга".
 
По думите му сега са необходими 360 млн. лева само за камери и термодатчици в граничните райони.
 
Той обяви проектът за приключен и отхвърли критиките на опозицията към него и съмненията за злоупотреби при строителството. 
 
"Оградата беше ли завършена? Спряха ли да лаят за оградата? Спряха., защото в България бежанският поток е отрязан. Основно заради оградата и съвестната работа на Гранична полиция и армията. България е нежелана територия за трафикантите и за бежанците", каза Валери Симеонов пред бТВ.
 
През юни месец прокуратурата съобщи, че е започнала проверка за строежа на оградата по българо-турската граница по сигнал на бившия депутат от "Патриотичния фронт“ на ВМРО и НФСБ Велизар Енчев, който твърди, че те са изградили корупционна схема, свързана със строежа на съоръжението. Още тогава Валери Симеонов отхвърли всички съмнения около проекта и го нарече "Великата българска стена". 
 
На този фон обаче има и съмнения за ефективността на оградата заради случаите на заловени мигранти на българо-сръбската граница. Симеонов омаловажи темата като коментира, че не се интересува колко хора са хванати там и отхвърли възможността да се строи ограда и там. 
 
Да си я вардят сърбите, както ние, каза вицепремиерът. 
 
По повод разликите в цените на участъците на оградата Симеонов каза, че построеното по време на правителството на Пламен Орешарски съоръжение е по-евтино, тъй като не е качествено – ръждясва и не може да устои дори на вятъра.
 
Темата за евентуалните нередности около строителството на оградата беше повдигната от  президента Румен Радев, който заяви публично, че "държавата плаща за два реда ограда по границата с Турция, а реално се строи само един", но служебният вътрешен министър Пламен Узунов съобщи в началото на май, че проверяващият екип не е могъл да установи какъв точно е типът на съоръжението в определени участъци на оградата.
 
Премиерът Бойко Борисов от своя страна твърди, че всичко, за което е платено, е изградено.
 
Проектът за изграждане на оградата по границата с Турция бе изготвен от МВР, но изпълнението му бе възложено на областните управители в трите области, граничещи с Турция.
 
По искане на правителството и с решение на парламента договорите бяха сключени без конкурс с мотива, че съоръжението трябва да се завърши бързо. 
 
Спадът на мигрантите към България действително бележи значителен спада, но той се дължи основно на затварянето на т.нар. Балкански път към богатите страни от Западна и Северна Европа през миналата година. Бежанците и мигрантите масово не желаят да остават в България заради лошите условия на живот, а след като граничният контрол в цяла Европа бе затегнат, вече избягват да минават през страната и транзитно.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?