Оградата по границата с Турция се оказва къса, ще трябват още пари

Областният управител на Хасково поиска корекция на дължината

Оградата по границата с Турция се оказва къса, ще трябват още пари

Оградата по-границата с Турция, която вече глътна над 170 млн,лева, ще бъде за пореден път оскъпена. Областният управител на Хасково Минко Ангелов съобщи, че се налага защитното съоръжение да бъде удължено с между 1 и 1.8 км.

Предстои да се иска финансиране за допълнителния участък, уточни той.

Това се налага заради изключително проблемния и скалист терен по поречието на Тунджа, който трябва да бъде заобиколен, каза Ангелов в събота пред БТА.

Оградата вече се превръща в най-сериозният инфраструктурен обект за държавата, като е твърде вероятно да стигне 200 млн. лева. Според обясненията на второто правителство на Бойко Борисов вече една година тя е ”почти” готова, но официалното ѝ завършване е на път да се случи по време на управлението на третия кабинет ”Борисов”.

На този фон периодично излиза информация от различни източници, че оградата не е сериозно препятствие за каналджиите и незаконните мигранти, които я преодоляват дори с най-обикновена стълба.

Заедно с лошата новина за поредното поскъпване, Ангелов съобщи и добра:

”Преодоляно е същественото забавяне на строителството на оградата, което според изпълнителите на обекта се е дължало на тежката зима”.

Според обещанията на бившия вътрешен министър Румяна Бъчварова оградата трябваше да е готова още преди близо година.

Ангелов обясни още, че строителите ще бъдат задължени да изготвят седмични графици за напредъка по разделеното на четири 12-километровото трасе, с което теленото съоръжение ще бъде изцяло завършено на територията на област Хасково.

Крайният срок за приключване на монтажните работи е 31 май, припомни областният управител.

Той съобщи още, че 9.5 километра от участъците са напълно готови за поставянето на оградата, която вече е монтирана върху 15 процента от дължината на целия участък.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?