Оградата по границата с Турция ще е готова до края на февруари

Сн. БГНЕС

В края на февруари се очаква окончателно да е завършена 107-километровата ограда по границата ни с Турция, съобщи в събота военният министър Ангел Найденов пред ”Дарик”. Властите смята, че оградата трябва да спре нелегалните имигранти от преминаването на държавната граница.

”Причината да се изгради това съоръжение е силно пресеченият релеф на местността, което затруднява възможността да се наблюдава територията на граничния участък и да се реагира своевременно. Границата в момента в този участък се пази с термонаблюдение и с гранични полицейски части. Българската армия се ангажира с това (изграждането на оградата), защото разполагаме с инженерни части, които разполагат и с техника, и с опит”, обясни военният министър.

Той обясни, че в рамките на първия етап по плана за обезопасяване на границата трябва да бъдат възстановени на пътищата, които водят към този проблемния граничен участък, където трябва да бъде изградено съоръжението.

”Една подобна задача в този момент е единствено по силите на въоръжените сили. Това не влиза в противоречие със законовите правомощия и отговорности на Българската армия, тъй като има съответно формулирана мисия за подпомагане на населението в мирно време”, коментира Найденов.

Според него няма да се наложи да се увеличи броя на полицейските части по границата с Турция. Парите за оградата са осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет и чрез целево финансиране от европейски фондове.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?