Оградата срещу бежанците е пред рухване

Гранични полицаи я подпират с пръти

Падащата ограда, снимка svilengrad24.com

Участъци от 30-километровата ограда, която правителството на Пламен Орешарски построи на турската граница, са на път да рухнат заради бързото и некадърно монтиране на носещите стоманени колове, съобщава регионалното издание svilegrad24.com.

В момента граничните полицаи са я подпрели на няколко места с колове и пръти, за да не се срине окончателно.

Оказва се, че тя може да бъде преодоляна само за минути. Незаконно преминаващите границата хора са я покривали с килимчета, за да прескачат бодливата тел. Други са я режели с ножици, а трети са прокопавали дупка под оградата, тъй като тя не е вкопана, допълва сайтът.

По-късно през деня директорът на гранична полиция в Елхово Георги Калайджиев обясни, че причината за окаяното състояние на оградата са бурните ветрове през миналата есен. В момента тече ремонт на 30-километровото защитно съоръжение. Оградата започнала да се накланя още през октомври, но ремонтът по нея започнал преди седмица, обяви Калайджиев.

"Защитното съоръжение като цяло e в изправност и патрулите са по местата си", уточни той, цитиран от бТВ.

От синдиката на служителите на МВР разказват, че отдавна знаят за състоянието на оградата. На срещи с ръководството на министерството са питали кога ще бъде възстановена, но не получили отговор.

Първата 30-километрова отсечка по българо-турската граница, която трябва да възпрепятства нелегалното влизане на бежанци на българска територия, беше изградена в средата на юли миналата година.

Тогава от Министерството на отбраната съобщиха, че става дума за “инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип“. Те се простира от гранична пирамида 206 (село Лесово) до пирамида 268 (село Крайново) и струваше на данъкоплатците 7.7 милиона лева.

Според първоначалните планове оградата трябваше да бъде готова до края на февруари миналата година, но в крайна сметка изграждането се забави с близо половин година.

Сега правителството изгражда 80-километрово продължение на тази ограда, което ще струва нови 90 милиона лева.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?