Оградата срещу дивите прасета от Румъния вече спирала животните

Порожанов провери как се извършва дезинфекцията на ГКПП-Кайнарджа

Остават около шест метра за довършване на оградата по границата ни с Румъния за възпиране на влизането на диви прасета от северната ни съседка, където върлува африканска чума по свинете. Съоръжението обаче вече има ефект и е спряло животно, бягащо от провежданите в Румъния гонки за убиване на прасетата, за да не разнасят заразата. Това обяви земеделският министър Румен Порожанов в понеделник по време на инспекция на оградата край силистренското село Кайнарджа.

Той обяви още, че на среща по-късно през деня с румънския си колега ще поиска да се спрат тези гонки на диви прасета, тъй като животните бягат към България, или поне нашите власти да бъдат предупреждавани за дните и местата на провеждането им, за да може да се организират постове за наблюдение и недопускане на животните на българска територия.

По думите му оградата е ефективна, патрули постоянно проверяват дали няма скъсвания и ако има такива, веднага се ремонтират. Агроминистърът посочи още, че за изграждането на оградата 500 хил. лв. да били платени от държавния бюджет от средствата, отпуснати от правителството специално за борбата с африканската чума по свинете, а останалата част до 1.1 млн. лв. е за сметка на горските стопанства, а трудът е на горските служители.

Подобрена е и дезинфекцията на граничните пунктове. "Механичната пръскачка на ГКПП Кайнарджа от преди месец вече е заменена с дезинфекционна лира. Паралелно с това, служителите от всички пунктове по границата изземват продукти от сурово преработени колбаси от свинско месо, слагат ги във фризери, а след това се унищожават по места“, заяви Порожанов.

Той също така се срещна с производители на индустриално свинско месо в Силистра, които са се интересували предимно от схемата за обезщетения при избиване на животни при установена зараза.

По думите на Порожанов малките дворове остават най-големите притеснения за разпространението на африканска чума по свинете. Тази седмица се очаква да се проведе Централен епизоотичен съвет, на който са поканени и производителите, и разговорите ще продължат по въпросите с предприеманите мерки, обезщетенията и транспортните коридори за движение на животните.


Министърът припомни, че в село Бозвелийско пробите за африканската чума по свинете са отрицателни и апелира към стопаните, които имат домашни прасета там да ги усвоят по най-бързия начин. "На сайта на Българската агенция по безопасност на храните е публикувана подробна информация всички нерегистрирани задни дворове или домашни стопанства с прасета да бъдат регистрирани по най-бързия начин. Важно е това да се направи, за да има по-голяма биосигурност, тъй като е възможно болестта най-лесно да се генерира там“, подчерта министърът.

От Кайнарджа Порожанов отпътува за Букурещ за срещи с румънските си колеги на земеделието и развитието на селските райони Петре Дея и на водите и горите – Йоан Денеш.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?