Ограничаване на ролята на Иран в Сирия - ключова тема на срещата Тръмп-Путин

Ограничаване на ролята на Иран в Сирия - ключова тема на срещата Тръмп-Путин

Когато президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещне с руския си колега Владимир Путин в понеделник, сирийският конфликт ще бъде един от най-неотложните въпроси в широкообхватния дневен ред.


Със затихването на боевете след седем години война, САЩ превърнаха в стратегическа цел намаляването на влиянието на Иран в следвоенна Сирия - нещо, което силно се поддържа от Израел. Представители на американските и на руските власти дадоха знак, че една широка рамка за подобна сделка вероятно ще бъде главният резултат на срещата на върха.


Евентуалното споразумение по всяка вероятност ще има общ характер, а обсъжданията ще се съсредоточат по-скоро върху ограничаването на иранското присъствие, отколкото върху неговото прекратяване, твърдят анализатори.


Пълното изтегляне от Сирия на подкрепяните от Иран сили на практика е невъзможно. След години на опустошителна гражданска война, Иран и ръководените от него милиции, включително и ливанската Хизбула, установиха присъствие на огромна територия, простираща се от границата с Ирак през Централна Сирия до Ливан.


Сирийският президент Башар ал Асад, с военната и политическа помощ на Иран и Русия, си върна контрола върху 60 процента от страната, слагайки край на каквито и да било сериозни разговори за смяна на режима. А наред с намаляващата роля на САЩ, Русия се превърна в неоспорвания властови посредник в страната.


Въпреки това и Русия, и САЩ имат интерес да работят заедно в Сирия и на други места, а макар Русия и Иран да бяха на една и съща страна във войната, интересите им невинаги съвпадат.


Следва обзор на възможните резултати от срещата в понеделник:

За какво ще се преговаря?

След като свалянето от власт на Асад вече не е активно преследвана цел, фокусът се измести върху влиянието на Иран в Сирия. Смята се, че в момента Техеран контролира до 80 000 бойци в Сирия - членове на шиитски милиции и верни на Иран паравоенни сили.


В интервю за телевизия Си Би Ес този месец, съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън заяви, че "стратегическият въпрос" е Иран, а не Асад. Израел, от своя страна, непрестанно предупреждава, че няма да позволи на Иран или на неговите шиитски милиции да установят постоянно присъствие в следвоенна Сирия.


След две седмици на интензивни военни операции, силите на Асад контролират в момента град Дараа в Южна Сирия, където започна революцията срещу режима, и неговите околности. Те са готови да потеглят на запад към границата, в близост до окупираната от Израел част от Голанските възвишения, предизвиквайки безпокойство от конфронтация между Израел и поддържаните от Иран сили, разположени в непосредствена близост.


Израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна в сряда с Путин в Москва за разговори, съсредоточени върху иранското присъствие в Сирия.


"Нашето мнение, че Иран трябва да напусне Сирия, е известно", заяви Нетаняху след срещата.

Очертанията на сделката

Как би изглеждала, от тази гледна точка, една потенциална сделка?


Руският външен министър Сергей Лавров заяви миналата седмица, че би било "абсолютно нереалистично" да се очаква, че Иран ще се изтегли изцяло от Сирия. Това дава знак, че руснаците са съгласни, че поне част от тези сили трябва да се изтеглят.


Коментарите на някои представители на американските власти също показаха, че е възможно постигането на компромис.


"Има възможности за по-обширни преговори за изтегляне на ирански сили от Сирия обратно в Иран, което би било значителен напредък", каза Болтън за Си Би Ес.


Една от възможностите е Путин и Тръмп да се договорят за разполагане на сирийски правителствени войски по границата с контролираната от Израел част от Голанските възвишения и за изтегляне на иранските сили и Хизбула от района.


За да стане това, Израел ще поиска гаранции, че Асад ще спазва постигнатото преди десетилетия споразумение за създаване на погранична демилитаризирана зона и ограничението двете страни да не разполагат свои сили на 15 мили (25 км) от границата.


Айхам Камел, анализатор от "Евразия Груп", коментира, че Москва може да настоява за признаване на Асад и за евентуално изтегляне на американските войски от Сирия, за което Тръмп намекна, че би желал да се случи до края на годината.


"Една официална сделка, по силата на която Асад бива признат в замяна на ограничаване на иранското влияние, негласно, а дори и изрично, би му донесла някаква легитимност", добави Камел.

Дали Иран ще приеме сделката?

Русия призова за изтегляне на иранските войски от следвоенна Сирия, но не може да гарантира, че Иран ще се съгласи.


Москва обаче може би разполага с достатъчно възможности да убеди Техеран да не приближава границата с Израел и да намали броя на базите, фабриките за ракети и съветниците, с които разполага в страната.


След оттеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение, на Иран отново са наложени санкции и той не може да си позволи да загуби подкрепата на Русия, нито ще е в състояние да предостави на Асад помощ от същия мащаб.


"Въпреки че Асад се нуждае от иранците и от руснаците, един ограничен от санкциите Иран е много по-малко полезен за него в дългосрочен план. А със затихването на гражданската война, руската икономическа и политическа подкрепа става малко по-важна", заяви Камел.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?