Ограничаването на вота в Турция е сред исканията на "Патриотите" към ГЕРБ

Димитър Главчев е готов да стане председател на парламента

Волен Сидеров и Валери Симеонов. Сн. БГНЕС

"Обединените патриоти" ще настояват задължително да се ограничи гласуването на българските граждани в Турция, както и на всички българи извън ЕС, да се прекратят договорите с двете т.нар. американски елекроцентрали "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3" и пр. Това заяви съпредседателят на "Обединени патриоти" и лидер на НФСБ Валери Симеонов по повод преговорите с ГЕРБ за коалиционно правителство.

"Задължително ограничаване в Турция, единият от начините беше заложен от служебното правителство, макар и не много добре изпипан, но в правилната посока, държа да го кажа… Също така извън държави от ЕС да се гласува в посолства и в консулства, но това са въпроси, които ще ги обсъждаме тепърва, не сме стигнали до там", каза той в неделя пред БНР, давайки да се разбере, че харесва идеите на президента Румен Радев, които бяха предложени и оттеглени от правосъдното министерство по-рано тази седмица.

Валери Симеонов очаква до края на другата седмица да има новини за правителството. Президентът Румен Радев насрочи свикването на новото НС за 19 април.

Димитър Главчев от ГЕРБ не се ангажира с дата за финализиране на преговорите. Той обаче изрази готовност да заеме поста председател на 44-тото Народно събрание, въпреки че все още темата не била обсъждана: "Има много подготвени колеги, които биха могли да заемат този пост – само в рамките на ГЕРБ са трима – четирима, какво остава за други партии, но задавайки ми на мен този въпрос – разбира се, че имам готовност".

Главчев бе зам.-председател на предишния парламент и се очакваше да заеме мястото на титуляра Цецка Цачева, ако тя беше спечелила президентските избори, което обаче не се случи. На проведените през март парламентарни избори Цачева дори не успя да се класира за депутат, тъй като бе изместена от двама кандидати, сложени под нея в листата, които получиха преференциални гласове. Ето защо в момента се търси кой да я наследи като председател на НС.

Разговорите между ГЕРБ и "Обединените патриоти" (ОП) вървят добре. Те са най-вероятните партньори в 44-тото Народно събрание, заяви Димитър Главчев от ГЕРБ пред БНР.


"Водим разговори в тази посока с "Обединените патриоти", които в така структурирания 44-ти парламент, са най-възможните, да не кажа единствени възможни партньори в тази посока, защото другият вариант е правителство на малцинството с всичките последствия. Това означава търсене на разбирателство по всяка една конкретна тема – доста трудно функциониращ парламент", коментира той.


Главчев увери, че още не е говорено за разпределението на министерските кресла и постове:
"Сегашният стил е търсене на допирните точки за стиковане на програмите на двете партии. Когато се намери това златно сечение, подписва се коалиционен документ, който осигурява изпълняването на управленска програма и едва след това се започват коментарите по арсеналния състав и на правителство, и на други ръководни постове в държавата. Ние се учим от грешките си".

Лидерите на трите партии от ОП – Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров, също твърдят, че разговори за постове няма, макар че според неофициални разговори е точно обратното и националистите максимално се възползват от позицията си на единствено възможен коалиционен партньор, за да изнудват ГЕРБ.


Главчев каза, че не е коментиран и въпросът министри от служебния кабинет да запазят постовете си.

Към момента двете преговарящи страни посочват различията си за размера на минималните пенсии, за чийто рязък ръст настояват ОП.

"Има общото виждане, че пенсиите трябва да се увеличават, но това да бъде свързано с растеж в икономиката. Разговорите с патриотите вървят добре, без обаче излишни поводи за фанфари на този етап", каза Главчев.


"Ако е необходимо някои държавни приоритети или приоритети, които са заложени в програмата на ГЕРБ, могат да бъдат леко коригирани в посока да бъдат осигурени средства, с които да се направи това повишение, за което ние настояваме, коментира по този повод лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред БНР.


Главчев каза още, че ГЕРБ ще предложи проект за мажоритарно гласуване с въпросите от референдума – друга тема, по която има разминаване с ОП. Представителят на ГЕРБ потвърди, че двете формации няма да търсят консенсус помежду си и всяка от тях ще търси мнозинство в парламента за своето искане.

Далеч по-сериозен е обаче въпросът за външната политика и особено отношенията с Турция след рязкото покачване на напрежението заради подкрепата на турските власти към партия ДОСТ – нещо, което София окачестви като недопустима намеса във вътрешните работи. В дните преди изборите лидерите на "Обединени патриоти" устроиха блокади по границата, за да спират български граждани, идващи от Турция. През цялото време ГЕРБ апелираше за по-балансиран подход, най-вече заради страховете Турция да не залее България с бежанци.

Споделяне

Още по темата

Още от България