Въпреки предвидените с 81 млн. лв. повече за местната власт

Ограничените бюджетни трансфери намаляват парите за общините догодина

Дончо Барбалов. Сн. БГНЕС

Макар в проектобюджета за 2014 г. да са предвидени повече пари за общините, реално те ще получат по-малко от настоящата година заради връщането на ограничението, което действаше по време на тройната коалиция, на трансферите за местните власти до 95 на сто. Това предупреди в четвъртък зам.-кметът на София по финансите Дончо Барбалов пред журналисти.

Според представения ден по-рано от финансовия министър Петър Чобанов проект на бюджет 2014 общият трансфер за местната власт в Бюджет 2014 е увеличен с 81 млн. лв. и възлиза на общо 2.384 млрд. лв. за 264 общини. Чобанов дори се похвали, че предишни години не е имало увеличение на парите за делегираните дейности от държавата на общините. Това е станало чрез увеличаване на единните стандарти за различните дейности, посочи той. С 32 млн. лв. са повишени и капиталовите разходи за общините. Така местната власт ще разполага със 158 млн. лв. през 2014 г.

Заради заложеното ограничение на изплащането им до 95 на сто обаче реално парите ще намалеят с 38 млн. лв.

Барбалов коментира, че практиката, която е прилагана и в предишни години, вероятно е стремеж да се създаде някакъв буфер, който държавата да може да компенсира, ако не се изпълни приходната или се надвиши разходната част. "Но мисля, че това не е удачно да се прави за сметка на общините”, посочи той.

За София това означава 14.7 млн. лв. по-малко да постъпят от държавата спрямо това, което е предвидено. Това трябва да компенсираме със собствени приходи – да намалим инвестиции или собствени разходи, защото държавно делегираните дейности са важни, защото са свързани с образованието основно и там не могат да се правят икономии, посочи той.

В същото време Националното сдружение на общините поиска тройно увеличаване на средствата за капиталови разходи основно заради лошото състояние на общинската пътната инфраструктура.

Увеличени са и парите на Предприятието за опазване на околната среда към Министерството на екологията с близо 40 млн. лв. Така бюджетът му за 2014 г. възлиза на над 59 млн. лв. като средствата са основно за общините за закриване на опасни депа за отпадъци и пречистване на води. Проблемът е, че тези пари ще се разпределят централно от ековедомството и облагодетелствани ще бъдат общините, чиито кметове са от БСП и ДПС.

Другият фонд, на който могат да разчитат местните власти, е новият "Растеж и региони" с бюджет от 500 млн. лв.

По този начин целта ни е да намалим диспропорциите между отделните региони и общини, каза в сряда Чобанов.

Споделяне

Още от Бизнес