След като парламентът не успя да преодолее президентското вето

Ограниченията срещу хипермаркетите остават с козметични промени

Ограниченията срещу хипермаркетите остават с козметични промени

С козметични промени в текстовете депутатите от парламентарната икономическа комисия одобриха в сряда отново промените в Закона за защита на конкуренцията, които ограничават големите търговски вериги и бяха оспорени от президента Росен Плевнелиев и Сдружението за модерна търговия. Според държавния глава няма оценка дали новите правила няма да доведат до поскъпване на стоките, както твърдят търговците.

След като в петък изненадващо Народното събрание не успя да преодолее президентското вето, бе решено да се направят поправки в текстовете и народните представителите имаха три дни да направят своите предложения. 

Така сега депутатите гласуваха малки промени, като на практика остават ограниченията за големите търговски вериги.

Новото е, че се вдига прагът на годишния оборот на търговските вериги, при чието достигане те ще са длъжни да обявяват договорите с доставчиците си. От предишните заложени 50 млн. лв. прагът се вдига до 97 млн. лв.

"Прагът се увеличава заради въведеното определение за малко и средно предприятие, тъй като в друг закон този праг е фиксиран. Ако тук остане по-малкият праг, между двата ще има противоречие и този, който прилага закона за санкции и проверки, няма да може да го приложи изобщо”, обясни депутатът от БСП Корнелия Нинова, която е вносител на поправката.

Тя обяви, че българските доставчици най ги измъчват клаузи в договорите им с търговските вериги за заплащане на такси, срещу които да не стои никаква услуга. "Да няма отстъпки от цените, които падат цената под себестойност, да не ги принуждават когато продават на една цена, да не могат да придават при друг на различна цена. Най-важната есенция се запазва в този закон”, обясни Нинова.

Срещу тези текстове възразиха от големите вериги. Изпълнителният директор на сдружението за модерна търговия Йордан Матеев каза, че "отстъпките са чисто икономически, ако щете, срещу тях не стои определена услуга". "Те се дават обикновено за голям клиент, за голям оборот, за по- големи количества", допълни той.

Срокът за търговските вериги да предадат договорите си в съответствие с новото законодателство ще е шест месеца.

"Очаквам да има обединение. ГЕРБ гласуваха въздържали се по два текста, но просто не бяха готови да реагират, но вчера в работната група експерти от всички групи изразиха общо съгласие по тези текстове, тук беше председателят на "Произведено в България“, така че текстът е консенсусен. Веригите имат желание срокът за прилагане да бъде удължен – той е 6-месечен, все още им изглежда кратък, но той е съвсем реален – нямаме повече време да им даваме по-дълъг срок”, заяви Нинова.

"Във ветото си президентът казва, че 6 месеца е кратко. Досега той съдържаше три компонентна – за три месеца КЗК да направи методика, 1 месец веригите да си дадат договорите на КЗК за предварително съгласуване и след него – 2 месеца да ги приведат в съответствие с новите изисквания. Сега в новите текстове този 1 месец за предварително съгласуване го няма. Тоест с 1 месец са увеличава срокът, въпреки като число да си остава”, каза още Корнелия Нинова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?