Ограниченията върху капиталите в Кипър ще засегне само преводите в чужбина

Ограниченията върху капиталите в Кипър ще засегне само преводите в чужбина

Ограниченията над движението на капитали в Кипър няма да засегнат транзакциите вътре в страната, а само операциите в чужбина, става ясно от изтеклата в медиите информации часове преди да бъде оповестено официалното решение.

Кипърската централна банка наложи серия от ограничения, за да се избегне изтичането на капитали при повторното отваряне на банките, като ограничи размера на банковите преводи към чужбина и паричните суми, които могат да бъдат изнасяни от страната, предаде АФП, като се позовава на информации в гръцки вестници.

Според условията на указ, валиден за период от седем дни, плащанията и преводите в чужбина ще бъдат ограничени до 5000 евро на месец на човек и на банка, а кипърските граждани, пътуващи извън страната, ще могат да вземат със себе си до 3000 евро в брой, посочват гръцкият в."Катимерини" и кипърският в."Филелефтерос".

Отговорни служители в Кипърската централна банка и във финансовото министерство са зявили пред Ройтерс, че информацията във в."Катимерини" се базира на проектопредложения. Окончателният им вариант се очаква да бъде публикуван по-късно, ден преди банките в Кипър да подновят работа след 12-дневно прекъсване.

Агенция ДПА добавя, че студенти, които следват в чужбина, ще имат право на суми до 10 000 евро на всеки три месеца, а банковите и онлайн трансфери ще бъдат ограничени до 5000 евро на месец.

Според гръцкия вестник "Катимерини" все пак ще има и някои минимални вътрешни ограничения. Няма да могат да бъдат осребрявани чекове, но ще могат да бъдат депозирани по банкови сметки. Срочните депозити пък не могат да бъдат изтеглени преди изтичането на договорения срок.

Кипърски граждани, които продават къщите си, ще бъдат задължени да внесат парите в банковите си сметки в страната в рамките на период от два месеца, за да се избегне трансфер на средства в сметки в чужбина.

Ограниченията над движението на капитали в Кипър ще засяга преводите в чужбина и изтичането на капитали, но не самото движение на пари в страната, заяви ръководителят на Търговската палата на Кипър Фидиас Пилидис след среща с представители на правителството.

"Получихме уверения, че ограниченията няма да засегнат транзакциите в Кипър изобщо", каза Фидиас Пилидис. "Ограниченията ще се простират до това какво харчим в чужбина и също върху изтичането на капитали", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа