След повече от година

Огражденията пред парламента са премахнати

Огражденията пред парламента са премахнати

Късно вечерта в понеделник, часове след края на последното пленарно заседание на 42-я парламент органите на реда са премахнали огражденията около сградата на Народното събрание.

Металните огради пазят сградата от 14 юни 2013 г., когато депутатът от ДПС Делян Пеевски беше избран за шеф на ДАНС.

Демонтажът е започнал малко след 22 ч. в понеделник и е продължил повече от час.

В социалната мрежа "Фейсбук" протестиращи създадоха група, в която призовават в сряда в 18 ч. пред  Народното събрание да се проведе протест без заграждения. "Започват да премахват позорните заграждения. Утре вече няма да ги има. Трябва да оставят едно като паметник в градинката пред парламента, за да напомня за този срамен период от историята ни. Дано това никога не се повтаря...", пише в групата „Голямата снимка след ОСТАВКА-та. Свободни, без позорните заграждения“.

В началото на лятото на 2013 г. зоната за сигурност около парламента беше по-малка, но постепенно се разширяваше и в крайна сметка обхвана територията между сградата на БАН, храм-паметника "Александър Невски", градинката между Народното събрание и Софийския университет и бул. "Цар Освободител".

След 152-рата вечер на протест срещу кабинета "Орешарски" - 13 ноември, когато протестиращи премахнаха част от огражденията, органите на реда поставиха по-масивни прегради, ползвани за охрана на концерти и футболни срещи.

Споделяне

Още от България