Огромен брой потенциално заразени медицински отпадъци в болниците в Италия

Огромен брой потенциално заразени медицински отпадъци в болниците в Италия

Италианските болници, борещи се с коронавируса, са изправени пред огромен брой потенциално заразени медицински отпадъци, предаде Франс прес.

Такава е ситуацията в Кремона, Ломбардия, Северна Италия, където за един месец броят на отпадъците се е увеличил двойно.

"В сравнение с периода преди пандемията, броят на потенциално заразените специални отпадъци се е увеличил двойно, понякога тройно. През някои седмици той се увеличаваше тройно. Средно се увеличаваше двойно", заяви Мария Росария Вино, която отговаря за управлението на отпадъците в болницата на Кремона, град, намиращ се югоизточно от Милано.

"Помолихме компанията, която извозва отпадъците, да го прави по-често и нямаме никакъв проблем", казва тя със задоволство.

Ръководството на болницата направи бърз инструктаж на служителите си по управлението на опасни отпадъци, като помоли всеки от тях да носи маски, ръкавици, очила и защитни облекла.

"Рискът се увеличи, тъй като боравим с потенциално заразени отпадъци и събираме отпадъци, които идват от отделенията, но не знаем откъде точно. Взимаме всички възможни предпазни мерки", заяви Лучано Масерони, технически оператор по управление на отпадъци.

"Операторите, които се занимават със събирането на отпадъци, не се сблъскват с риск, по-различен от този преди пандемията. Ние обаче ги обучихме да носят и свалят всички предпазни облекла", твърди Лоренцо Камели, директор на болницата.

Във всяко отделение има помещение за събирането на такива отпадъци, където персоналът може да стои не повече от два часа. Отпадъците се пренасят с машина през специален коридор до подземията на болницата, а след това се нареждат във външен склад. Отпадъците се подлагат на специален тест за радиоактивност и стоят в склада не повече от пет дни. След това външна компания ги натоварва и унищожава на друго място.

Ломбардия е най-сериозно засегнатият от пандемията от коронавируса италиански регион с около 13 500 смъртни случая.

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?