Огромен чиновнически апарат работи в Европейската комисия

Огромен чиновнически апарат работи в Европейската комисия

Британският мозъчен тръст “Оупън Юръп” е открил, че в различните структури на Европейската комисия (ЕК) работят 54 хиляди души. Това е повече от два пъти над официално посочената бройка в интернет сайта на ЕК, където се казва, че заетите в комисията са 25 хиляди души. Разкритието на тръста е публикувано в неделния брой на британския вестник “Сънди телеграф”, цитирано от БТА.

Според сметки на британското правителство, бройката на еврочиновниците е 37 хиляди души. “Оупън Юръп” обаче открил, че ЕК е работодател на 42 хиляди души, а други 12 хиляди са наети в различни организации към ЕК като European Data Protection Supervisor, Plant Variety Office или Европейската служба за подбор на персонал (EPSO).

Според Лорейн Мълали от “Оупън Юръп” ЕК публикува статистически бюлетин, изброяващ персонала на неговите агенции, но когато от мозъчния тръст се обадили в агенциите, открили, че за тях работят повече хора, отколкото се твърди в бюлетина. Някои от агенциите отговорили на “Оупън Юръп” след месеци, а други изобщо не пожелали да съобщят колко души работят за тях, отбелязва "Сънди телеграф".

Мозъчният тръст установил още, че близо 10 000 служители в ЕС печелят годишно над 54 000 евро, или 4500 евро месечно, докато в британската държавна администрация подобни доходи имат едва 4640 души.

Според нееднократно изразявани притеснения от различни представители на ЕК, прекомерното разширяване на бюрократичния апарат на комисията ЕК води до опасността от намаляване на неговата функционалност. Затова, според тях, трябва да се помисли за евентуално преструктуриране на оперативните органи на съюза.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?