Огромен горски пожар заплашва Дубровник

Бедствено положение бе обявено в туристическа перла на Хърватия град Дубровник след като огромен горски пожар достигна до неговите покрайнини, съобщи ББС. Кметът на града Дубравка Суица заяви, че властите са готови да евакуират жителите на застрашените квартали. Още в неделя вечерта огънят е обхванал първите къщи от покрайнините.

Огромният пожар бушува вече два дни. До този момент са ранени 26 пожарникари. Според властите на този етап няма опасност за туристите, отседнали в града. Повечето от тях са настанени в хотелите край морето, а огънят идва от кварталите по хълмовете над града.

Над 250 пожарникари и стотици жители на няколко селища около Дубровник се борят от събота с пожара, който вече премина през две населени места - Млин и Плат. Те се намират на около седем км от Дубровник. До този момент няма жертви.   

Причината за пожарът е силния вятър в района край морския град. Огънят е обхванал големи територии в неделя, а в понеделник вечерта се е разпрострял на фронт от около 20 километра. Със ситуацията се опитват да се справят около 1000 души, от които 500 пожарникари.

 

Споделяне

Още от Свят