"Огромен" и "значителен" напредък в търговските преговори САЩ-Китай

Все пак "примирието" в търговската война няма да бъде удължавано, ако не бъде постигнато споразумение до 1 март

Доналд Тръмп (ляво) с двете делегации в Овалния кабинет

Вашингтон и Пекин изразиха задоволство от напредъка на търговските си преговори през тази седмица и го окачествиха като "огромен" и "значителен". Същевременно обаче не е ясно дали преговорите ще стигнат до успешен край в рамките на обявеното след срещата на президентите на двете страни примирие в търговската война между двете най-големи икономики в света, чийто срок изтича на 1 март.

От 1 януари Пекин и Вашингтон водят 90-дневни преговори, включващи редовни двустранни срещи на търговските им ведомства. Първият кръг преки разговори се състоя от 7 до 9 януари в Китай, а втория на 30 и 31 януари във Вашингтон. Главната цел на консултациите е да се намерят приемливи и за двете страни варианти за взаимодействие за решаването на ключови проблеми като огромния и постоянно нарастващ дисбаланс в двустранната търговия, затруднения достъп до пазарите, недостатъчно ефективната защита на интелектуалната собственост и ограниченията върху износа на най-нови технологии.

От сряда тази седмица в поредния кръг преговори китайската делегация се оглавяваше от вицепремиера Лю Хъ, а от страна на САЩ освен търговският представител Робърт Лайтхайзър в тях участваха финансовият министър Стивън Мнучин, министърът на търговията Уилбър Рос, шефът на Националния икономически съвет към Белия дом Лорънс Къдлоу и ръководителят на Националния съвет по търговските въпроси към Белия дом Питър Наваро.

Размяна на любезности

Американският президент Доналд Тръмп съобщи снощи, че е получил "прекрасно писмо" от китайския си колега Си Цзинпин и отбеляза, че е постигнат "огромен напредък" в търговските преговори, предаде Ройтерс.

В последните два дни във Вашингтон беше постигнат значителен напредък, съобщи от своя страна китайската информационна агенция Синхуа, цитирана от Франс прес. Двете страни имаха откровени, конкретни и ползотворни дискусии, посочи Синхуа, позовавайки се на комюнике на китайската делегация.

Изпратеното от Си Цзинпин писмо беше прочетено в Овалния кабинет на Белия дом от член на китайската делегация. В него китайският президент казва, че търговските отношения между САЩ и Китай се намират в изключително важен етап и изразява надежда, че двете страни ще продължат да работят при взаимно уважение и да поддържат близък контакт.
Си Цзинпин пише също, че се надява двете страни да успеят да постигнат компромис по търговско споразумение преди 1 март.

Искаме всестранна сделка, искаме да сключим сделка, с която да се гордеем години наред, заяви Тръмп в Овалния кабинет и допълни, че това ще е "най-голямата сделка, сключвана някога".

Примирието няма да бъде удължавано

Наред с това Тръмп каза, че набелязаният краен срок за постигане на търговско споразумение с Китай, 1 март, трудно ще бъде спазен, а ако дотогава няма сделка, САЩ ще повишат митата за китайските стоки.

Обръщайки се към главния американски преговарящ Робърт Лайтхайзър, Тръмп обяви, че американският преговорен екип ще пристигне в Китай в началото на февруари.

Тръмп отбеляза, че не е обсъждано евентуално удължаване на примирието в търговската война. Той уточни също, че планираната среща със Си Цзинпин още не е организирана. По-рано в четвъртък Тръмп съобщи в Туитър, че "в близко бъдеще" ще срещне с китайският ръководител, "за да бъдат решени някои от най-трудните точки".

Пекин обещава да увеличи вноса на американски стоки

Китай се съгласи да увеличи вноса на американски стоки и да сътрудничи повече в сферата на интелектуалната собственост, съобщи агенция Синхуа. "Двете страни отдават голямо значение на въпроса за защитата на интелектуалната собственост и на трансфера на технологии и се споразумяха да засилят още повече сътрудничеството", уточнява китайската агенция.

Освен това на преговорите в сряда и четвъртък Пекин се е съгласил да увеличи вноса на "американски селскостопански и енергийни продукти, както и промишлени стоки и услуги", посочва Синхуа.

Администрацията на Тръмп настоява Китай да спре нелоялните според нея практики, по-конкретно принудителния трансфер на американски технологии в смесени предприятия в Китай, "кражбата" на американска интелектуална собственост, пиратството и мащабните субсидии за китайски държавни компании.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес