Огромен интерес към общия европейски дълг

ЕК пусна книжа за 17 млрд. евро, пристигнаха поръчки за над 200 млрд. евро

Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан обяви обещаващите резултати от първите емисии на общия европейски дълг. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия пусна първите две емисии от общия европейски дълг, който се очаква да възлезе на 100 млрд. евро.

Брюксел нарича новите книжа "социални облигации", тъй като с тях ще се финансира програмата за запазване на заетостта SURE. По нея ЕК отпуска заеми на държавите членки, с които те следва да финансират национални мерки за запазване на работни места в кризата с Covid-19. България вече беше одобрена за 1 млрд. лв. по инструмента, за да подкрепи схемата 60/40.

Срокът за връщане на заемите е дълъг и се счита, че рискът някоя страна да не върне парите и да "завлече" останалите членове на съюза е много нисък.

Първите две емисии от общоевропейския дълг са на стойност 17 млрд. евро, съобщиха от комисията.

Първата е на стойност 10 милиарда евро с падеж през октомври 2030 г., а втората - 7 милиарда евро с падеж през 2040 г.

"Имаше много силен инвеститорски интерес към този инструмент с висок рейтинг, а записаните облигациите бяха в 13 пъти по-голям обем от предложенията, което доведе до благоприятни ценови условия и за двете облигации", казаха от ЕК.

Цената на 10-годишната облигация е 3 базисни пункта над средните суапове. Цената на 20-годишната облигация е 14 базисни пункта над средните суапове. Окончателните премии за новата емисия бяха оценени на 1 и 2 базисни пункта съответно за 10-годишния и 20-годишния транш, като и двете стойности са изключително ограничени предвид емитираните суми.

"Това са изгодни ценови условия за най-голямата досега емисия на облигации от комисията и благоприятно начало за инструмента SURE. Условията, по които комисията взема заеми от пазарите, се прехвърлят пряко на държавите членки, които получават заемите", коментираха още от ЕК.

Споделяне

Още от Бизнес