Огромен паметник на Александър Македонски в центъра на Скопие

Огромен паметник на Александър Македонски в центъра на Скопие

Македонските власти поставиха във вторник огромен бронзов паметник на Александър Македонски на централния площад в Скопие и паметник на Филип Втори Македонски в Битоля.

Скулптурата в Скопие е висока 13 метра и тежи 35 тона. Поставена е върху 10-метров постамент. Паметникът, официално наречен "Воин на кон”, е изработен в Италия, а негов автор е Валентина Стефановска.

Монументът в Битоля е с по-скромни размери – осем метра.
Проектът струва на Македония, която е една от най-бедните държави в Европа, 9.4 милиона евро.

Поставянето на паметника допълнително раздразни Гърция, която от дълго време обвинява бившата югославска република, че се опитва да открадне нейното елинистично наследство. Заради спора за името на Македония Атина блокира членството ѝ в НАТО и ЕС.

Новият гръцки външен министър Ставрос Ламбринидис е заявил пред македонския си колега Антонио Милошоски, че вместо да пише наново историята, македонското правителство трябва да пише бъдещето и вместо да гради стени и паметници, приоритетът му трябва да бъде прокарване на мост между двете страни.

Македонският премиер Никола Груевски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ спечели отново на предсрочните парламентарни избори през юни, не обърна внимание на притесненията на Гърция. Още преди време той разгневи гърците, като назова с името Александър една магистрала и летището в Скопие.

Преди ден еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле отправи безпрецедентно предупреждение към Македония, че може да загуби статута си на кандидат член на Европейския съюз, ако не покаже резултати в реформите и ако продължава да предприема действия, приемани от Гърция като "провокации".

Много от критиците на Груевски в Македония се обявиха срещу проекта още при обявяването му с аргумента, че ще струва прекалено скъпо на една държава с 32 процента безработица. При това паметникът е само елемент от далеч по-грандиозен и скъп архитектурен проект.

"Това е голям и много скъп паметник. Щеше да е по-добре, ако парите бяха използвани за изграждане на фабрики, болници, училища или магистрали. Това е загуба на средства", оцени 32-годишната безработна икономистка Катарина Илиевска, цитирана от БТА.

Паметникът ще бъде открит официално на 8 септември по случай 20-та годишнина от независимостта на Македония.

Споделяне

Още от Балкани