В обхванатата от хаос и кръвопролития Либия

Огромен пожар в нефтохранилище заплашва Триполи с катастрофа

Огромен пожар в нефтохранилище заплашва Триполи с катастрофа

Либийските власти поискаха международна помощ за потушаване на огромен пожар в горящото от снощи нефтохранилище в столицата Триполи, съобщиха осведомителните агенции в понеделник.

Вчера вечерта в резервоар с гориво с около 6 милиона л (над 4000 т), разположен в района на трасе на международното летище, попадна ракета от система за залпов огън.

Днес пожарът обхвана още един резервоар и вече е неконтролируем заради водещите в близост боеве, заяви либийската национална петролна компания, предаде Франс прес.

"Пожарникарите напуснаха мястото окончателно. Ситуацията вече е извън контрол", заяви говорителят на компанията Мохамед ал Храри.

Правителство призова гражданите, живеещи в радиус от 3 км от мястото на пожара, да напуснат района незабавно.


Националната либийска нефтена компания, чиято собственост е нефтохранилището, заяви, че извънредната ситуация може да се превърне в "катастрофа" за столицата, тъй като там се съхранява общо над 90 млн. л гориво (над 65 000 т). В случай че се подпалят и другите резервоари, ще се стигне до мощен взрив, чиято зона на поражение може да достигне 3-5 км.

В Триполи горивото, както и природният газ за домакинствата, са складирани на едно и също място, управлявано от държавната компания "Брега", която се занимава с дистрибуцията на производни на петрола и на газа.

Издигащите се черни облаци дим могат да се видят практически от всички точки на Триполи.

По данни на компанията някои страни вече са се отзовали на призива за помощ и са изявили готовност да изпратят в либийската столица самолети за потушаване на пожара.

Резервоарите се намират по пътя за летището, което от 13 юли е арена на жестоки сблъсъци между съперничещи си милиции. Това е само една от зоните на въоръжения конфликт, обхванал цялата страна, и вълната от нападения срещу пристанища, петролни находища и всякакви други жизненоважни за икономиката и държавата обекти.

В конфликта са замесени множество въоръжени милиции, а централната власт е неспособна да гарантира обществения ред и сигурност. Замесени са бойни формирования, които се бореха срещу режима на Кадафи, а сега са противници на централната власт и защитават локални интереси в зависимост от коя либийска област произхождат. Срещу тях се сражават милициите, които са платени от правителството. Значителна роля за дестабилизирането на страната играят ислямистките милиции, които не признават централната власт и по подобие на съмишлениците си в Ирак се борят за установяване на халифат, отбелязва БТА.

На този фон редица западни държави призоваха гражданите си да напуснат Либия, след като гражданската война в страната ескалира, а британски дипломати станаха обект на стрелба в неделя. Британското външно министерство призова гражданите на Обединеното кралство да напуснат страната. Посолството остава отворено, но с намален персонал.

В понеделник Германия отзова част от персонала от посолството си в Триполи. Засега посолството не е закрито.

Българското Министерство на външните работи /МВнР/ отправи настоятелна препоръка към българските граждани за преустановяване на всякакви пътувания до Либия, а намиращите се на нейната територия - да напуснат незабавно страната.

В събота дипломатическата мисия на САЩ евакуира част от персонала си, но над конвоя е имало американски изтребители, готови да нанесат удари над бунтовниците.

Посланиците от страни членки на ЕС, които се срещнаха в неделя, заявиха, че все още няма решение за цялостно изтегляне.

Най-големите чуждестранни инвеститори в Либия - петролните компании ЕНИ (Италия) и "Репсол" (Испания) - евакуираха своя персонал по съображения за сигурност.

В Италия, която е пряко засегната и от увеличаването на мигрантите от Либия, се обмислят различни предложения за преодоляване на кризата, предаде БТА от Рим в понеделник.

Председателят на Сенатската комисия по отбраната Никола Латоре настоява за намеса на НАТО под егидата на ООН. Специалисти уточниха, че евентуална намеса не бива да допуска грешките от 2011 година, когато ООН разреши под натиска на Великобритания и Франция да бъдат нанесени удари по либийски обекти. Тогава се заложи на спешното осигуряване от страна на НАТО на огнева и логистична поддръжка на силите на съпротивата срещу Кадафи, без да се анализират и планират постконфликтни и мироопазващи операции.

Изразяват се различни мнения относно формата на външна намеса - дали мисията да бъде възложена с резолюция на Съвета за сигурност на ООН само на НАТО или на по-широка международна коалиция. Лансира се също становище, че по подобие на иракската война дори и най-успешно проведената военна операция няма да постигне крайната стратегическа цел, ако в Либия не бъде установена стабилна политическа власт.

Политици и експерти в Италия засега са единодушни единствено по спешната необходимост да се постигнат компромиси в уреждането на кризата. В противен случай опасността е Либия да се превърне в "нова Сомалия", което сериозно и непредсказуемо ще усложни геостратегическата обстановка в региона.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят