Огромен протест в Сеул срещу президентката

Президентката Пак Гън-хе
Стотици хиляди хора излязоха днес по улиците на южнокорейската столица Сеул, за да протестират срещу президентката Пак Гън-хе и да настояват за нейната оставка, съобщиха световните агенции.
 
Според организаторите на протеста в него са участвали близо един милион души. Според полицията в протеста са участвали 260 000 души. За реда в столицата се грижеха 25 000 полицаи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
Подобни протести имаше в редица други градове на страната. Планирани са и протести в 10 града зад граница, сред които САЩ и Германия, допълва ДПА.
 
Това са най-големите подобни антиправителствени демонстрации в страната за последните десетилетия, отбелязва агенцията.
 
В Сеул протестиращите носеха запалени свещи, скандираха антиправителствени лозунги и призоваваха Пак да се оттегли от власт и то незабавно. Протестиращите, сред които имаше и пенсионери, ученици, млади семейни двойки с малки деца, фермери и католически монахини, образно казано превзеха един от централните булеварди в столицата привечер местно време.
 
Това е третата подобна демонстрация срещу Пак Гън-хе, откакто избухна скандалът с нейна приближена, бъркала се в държавните дела и възползвала се от близостта си с президентката, за да иска пари от компании за свои лични цели. Пак Гън-хе призна грешката си и се извини на няколко пъти на сънародниците си, но това не успокои гнева им, отбелязва Ройтерс.
 
Напротив тези признания само засилиха възмущението им. Като израз на съжаление и опит за извинение Пак предложи на опозицията в парламента да работи с нея по съставяне и на ново правителство на националното единство и да се откаже от някои от правомощията си, но това също не успокои кризата, допълва агенцията.
Ако Пак Гън-хе подаде оставка, то в срок от 60 дни трябва да се произведат нови избори, припомня Асошиейтед прес.
 
Срещу нейната приближена Чхуе Сун-сил, която е в основата на скандала, започна разследване. Тя беше арестувана, както и двама президентски сътрудници, помогнали ѝ да се меси в правителствените решения и да натрупа незаконно богатство за сметка на южнокорейски компании. Прокурорите по случая имат срок до 20 ноември, за да повдигнат официални обвинения срещу Чхуе.
Още по темата
Още от Свят

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?