Огромен протест в Сеул срещу президентката

Президентката Пак Гън-хе
Стотици хиляди хора излязоха днес по улиците на южнокорейската столица Сеул, за да протестират срещу президентката Пак Гън-хе и да настояват за нейната оставка, съобщиха световните агенции.
 
Според организаторите на протеста в него са участвали близо един милион души. Според полицията в протеста са участвали 260 000 души. За реда в столицата се грижеха 25 000 полицаи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
Подобни протести имаше в редица други градове на страната. Планирани са и протести в 10 града зад граница, сред които САЩ и Германия, допълва ДПА.
 
Това са най-големите подобни антиправителствени демонстрации в страната за последните десетилетия, отбелязва агенцията.
 
В Сеул протестиращите носеха запалени свещи, скандираха антиправителствени лозунги и призоваваха Пак да се оттегли от власт и то незабавно. Протестиращите, сред които имаше и пенсионери, ученици, млади семейни двойки с малки деца, фермери и католически монахини, образно казано превзеха един от централните булеварди в столицата привечер местно време.
 
Това е третата подобна демонстрация срещу Пак Гън-хе, откакто избухна скандалът с нейна приближена, бъркала се в държавните дела и възползвала се от близостта си с президентката, за да иска пари от компании за свои лични цели. Пак Гън-хе призна грешката си и се извини на няколко пъти на сънародниците си, но това не успокои гнева им, отбелязва Ройтерс.
 
Напротив тези признания само засилиха възмущението им. Като израз на съжаление и опит за извинение Пак предложи на опозицията в парламента да работи с нея по съставяне и на ново правителство на националното единство и да се откаже от някои от правомощията си, но това също не успокои кризата, допълва агенцията.
Ако Пак Гън-хе подаде оставка, то в срок от 60 дни трябва да се произведат нови избори, припомня Асошиейтед прес.
 
Срещу нейната приближена Чхуе Сун-сил, която е в основата на скандала, започна разследване. Тя беше арестувана, както и двама президентски сътрудници, помогнали ѝ да се меси в правителствените решения и да натрупа незаконно богатство за сметка на южнокорейски компании. Прокурорите по случая имат срок до 20 ноември, за да повдигнат официални обвинения срещу Чхуе.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят