Огромен самолет цистерна е подготвен в САЩ да се бори с горските пожари

Огромен самолет цистерна е подготвен в САЩ да се бори с горските пожари

"Глобалната суперцистерна" - най-големият в света самолет за борба с пожари, е готов за предстоящия напрегнат сезон, предаде Асошиейтед прес.

Пътническият самолет от серията 747-400, преоборудван за борба с пожарите, неотдавна беше ремонтиран в самолетостроителен завод край Тусон, в щата Аризона. Самолетът е използван за борба с горски пожари в Калифорния, Чили, Израел и на други места. Той може да изсипе 72 678 литра вода или химически смеси само за 6 секунди и да лети на височина 200 фута (61 м) над земята. Необходими са едва 13 минути, за да бъде зареден отново с вода.

Суперцистерната се оказа необходима през 2018 г., когато помогна в борбата с някои от най-тежките пожари в историята на Калифорния.

"Когато трябва бързо да разполагате с това огромно количество може наистина да помогне на момчетата, които се намират на терен", заяви главният пилот Клиф Хейл. Той нарича системата "най-големия воден пистолет в света".

Суперцистерната беше изпратена в Израел през 2016 г. и в Чили през 2017 г., а в момента има договори в Калифорния, Орегън и Колорадо. Цената на услугите ѝ може да достигне до четвърт милион долара дневно.

Споделяне

Още от Свят