Огромна антисирийска демонстрация в Бейрут

Стотици хиляди привърженици на опозицията в Ливан се събраха в Бейрут на огромна демонстрация срещу Сирия. Демонстрантите настояват да се сложи край на сирийското военно присъствие в Ливан и искат да знаят кой стои зад убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири, от което днес се навършва точно месец, съобщава Би Би Си.

Мнозина ливанци обвиняват Сирия за убийството на Харири, който загина при бомбен атентат на 14 февруари - обвинение, което Дамаск многократно отхвърли.

На Площада на мъчениците в ливанската столица близо до гроба на Харири, в понеделник се събраха най-малко 800 хиляди души, предаде АФП. Според ИТАР-ТАСС и ДПА, протестиращите са близо два милиона. Населението на Ливан е 3,5 милиона души.

Кореспондент на Би Би Си в Бейрут посочва, че след като стотици хиляди хора участваха в просирийския митинг миналата седмица, днешната демонстрация се смята за голямо изпитание за опозицията, с което тя, както изглежда, успява да се справи.

Протестиращите настояваха за международно разследване на смъртта на Харири и пълно изтегляне на сирийските сили от Ливан. След седмици на улични протести в Ливан, Сирия започна да изтегля част от 14-хилядния си контингент и даде конкретни срокове за цялостното си изтегляне.

Наблюдателите са единодушни, че днес се провежда най-голямата антисирийска демонстрация досега. За разлика от предишните протести, друзи и християни също излязоха на улицата, отбелязва Ройтерс. Харири бе сунит.

Ройтерс припомня, че вчера в южната част на Ливан се състоя антиамериканска демонстрация, организирана от шиитската групировка Хизбула, съюзник на Сирия.

Според политически източници нараства страхът, че мирните демонстрации може да преминат в насилие. Източниците посочиха, че ливанските власти обсъждат предложението да наложат забрана върху демонстрациите.

Президентът Емил Лахуд призова да се прекратят уличните протести. Държавният глава прикани опозицията да участва в диалог за намирането на изход от политическата криза в страната.

Истината за убийството на Харири била потулена от официалните власти, твърдят експерти от ООН

Екипът на ООН, участващ в разследването на убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири, е открил доказателства за официално потулване на истината за убийството, съобщава в днешния си брой в. Индипендънт, цитиран от ДПА.

Освен това, според близкоизточния кореспондент на вестника Робърт Фиск, американският президент Джордж Буш в сряда щял да съобщи, че "офицери от сирийското и може би от ливанското военно разузнаване са замесени в убийството на 14 февруари".

Екипът на ООН в Ливан, воден от ирландеца Питър Фицджералд и подкрепен от швейцарски експерти, открил, че много от смачканите автомобили от конвоя на Харири били преместени от мястото на трагедията часове след атентата.

Първоначалните съобщения, че Харири и още 18 цивилни лица, са загинали от кола бомба, се опровергават от уликите, пише Фриск. Следователите смятат, че близо 600-те кг екзплозиви може би са били заровени под уличното платно.

Подозренията се фокусират около "уникална" според вестника снимка, която била предадена на екипа на ООН. Фотографията, заснета на 12 февруари, показва "тайнствен предмет" до канализационна решетка на улицата точно на мястото, където стана експлозията.

По време на разследването екипът на ООН е разговарял с генерал Рустум Газале, старшият офицер на сирийското разузнавенае в Ливан, добавя Индипендънт.

Споделяне

Още от Свят