"Огромна сума" е платена за външни одити, някои се дублират

"Огромна сума" е платена за външни одити, някои се дублират
Заради многобройните проверки на звената, отговарящи за усвояването на европейски средства, възложени от Европейската комисия, правителството е изхарчило "огромна сума" за външни одити, някои от които се дублират. Това заяви вицепремиерът Меглена Плугчиева по еврофондовете във вторник, отчитайки първата си година на поста.

На въпрос за каква сума става дума, Плугчиева отговори, че ще попита финансовия министър Пламен Орешарски. На същото запитване от страна на Mediapool от Министерството на финансите се ангажираха да предоставят справка.

Плучгиева "обвини" за харчовете и дублирането на проверки изключително лошата комуникация между българските институции и ЕК.

Неумението на нашите чиновници да говорят естествено и искрено и да защитават позицията си прави много лошо впечатление на европейските ни партньори, каза още вицепремиерът. Тя се убедила в твърдението си за пореден път в понеделник, когато заедно с министъра на земеделието Валери Цветанов провели среща с ресорния еврокомисар Мариан Фишер-Бьол в Брюксел. На Плугчиева се наложило да бъде "и говорител, и преводач" на правителството.

На срещата страната ни докладва за напредъка по укрепването на капацитета и засилването на контрола в Държавен фонд "Земеделие", за да се отблокират 140 млн. евро по програма САПАРД. От ЕК обаче поискали одит за нещо, което веднъж вече е проверявано, каза Плугчиева.

Фишер-Бойл препоръчала да се извърши независим одит на ценовата листа за остойностяване на проектите, каквато оценка вече е правена преди повече от година от компанията "Гранд Торнтън", с която работи фонд "Земеделие".

"Оставям на следващото правителство напредък по усвояването на средствата от Европа, въпреки че сме много далеч от най-доброто, което можеше да се направи", обобщи работата си Плугчиева.

Тя препоръча на следващите управляващи да централизират усвояването на фондовете, защото сегашната крайно децентрализирана система създавала само "пречки и проблеми".

"Не е вярно, че България е нетен платец на ЕС", каза Плучгиева и представи справка за платените и получени пари от ЕС. В бюджета на общността страната ни е внесла 843.7 млн. евро, а е получила 1.817 млрд. евро. В същото време за България до 2013 г. са предвидени повече от 16 млрд. евро.

Споделяне

Още от Бизнес